Novosti

Srbija dobija dva nacionalna parka posle 40 godina: Planine pune reka, vodopada i prelepih predela pod zaštitom

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

14:55

Srbija dobija dva nacionalna parka posle 40 godina: Planine pune reka, vodopada i prelepih predela pod zaštitom
Srbija dobija dva nacionalna parka posle 40 godina: Planine pune reka, vodopada i prelepih predela pod zaštitom - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Područja Stare planine i planina Kučaj-Beljanice od danas su pod najvišim stepenom zaštite države, jer će biti proglašeni nacionalnim parkovima, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Ovo su prva dva nacionalna parka koja će biti proglašena u Srbiji nakon 40 godina, a taj status su zaslužili zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama", rekla je Vujović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine, studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode, danas su postavljene na sajt resornog ministarstva, a od tog momenta je i zvanično pokrenut postupak zaštite.

Vujović kaže da je predviđeno da se Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara, navodeći da je cilj da se sva prirodna dobra sačuvaju za buduće generacije.

"Zato smo i pokrenuli postupak i proglasićemo ova dva područja nacionalnim parkovima, u kojima priroda uživa najveći stepen zaštite", navela je Vujović.

Kako se navodi, Vujović je istakla da je zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta.

Kučaj-Beljanica je, kako kaže, šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.


Ministarka je rekla da je Stara planina do sada imala status parka prirode, te da će proglašenjem nacionalnog parka dobiti maksimalan stepen zaštite, a da je područje Kučaj-Beljanice sada prvi put pod zaštitom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja