Oko sveta

Možda svi putevi vode u Rim, ali svi putevi iz Toplog Dola vode do najlepših predela koje Srbija ima

Komentari

Autor: Tila Stanković

25/09/2021

-

21:52

Možda svi putevi vode u Rim, ali svi putevi iz Toplog Dola vode do najlepših predela koje Srbija ima
Topli Do - Copyright Wikipedia/Миомир Станковић, Барје Чифлик

veličina teksta

Aa Aa

U Parku prirode Stara planina, nedaleko od vrha Midžor nalazi se malo simpatično selo sa neobičnim imenom. Planinsko naselje Topli Do u mnogome je zadržalo svoj starinski izgled, te posetiocima nudi putovanje kroz vreme.

Okolina obiluje prelepim predelima: vidikovcima, pešačkim stazama, i pre svega najlepšim vodopadima Srbije.

Selo je udaljeno samo oko 30 km od Pirota, a iz njega putnici mogu da stignu do nekoliko vodopada Stare planine.

Prema popisu iz 2011. godine u Toplom Dolu živi malo više od pedeset ljudi. Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom te tokom leta u dolinama ovog planinskog masiva često može da se vidi stoka.

Nadomak sela nalazi se i vrh Babin zub, kao i poznato skijalište Jabučko ravnište. 

Simpatično selo koje čini nekoliko crvenih krovova u dolini planine oko reke Temštice, nudi pravi etno turizam svim posetiocima.

Ono po čemu se Topli Do i njegova okolina izdvajaju od ostalih staroplaninskih sela jeste bogatstvo vodopadima. U okolini Toplog Dola nalaze se desetine vodopada od kojih neki spadaju među najlepše i najveće u Srbiji.

Vodopadi Stare planine u blizini sela

Veruje se da oko trećine svih vodopada u Srbiji može da se pronađe na Staroj planini, a srećom do mnogih vodi put upravo iz ovog malog sela.

Od Toplog Dola nedaleko se nalazi najviši vodopad u Srbiji od 232 metara – Kaluđerski skokovi. Vodopad je u blizini granice sa Bugarskom na Kaluđerskoj reci. 

Na desetak kilometara od sela Topli Do, na Toplodolskoj reci je Čunguljski vodopad, nazvan po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi.

U okolini je smešten i Piljski vodopad, koga čine donji i gornji. Gornji Pilj je manje istražen zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od 1.650 metara. Donji Pilj je smešten na 1.450 metara nadmorske visine, ispod istoimenog vrha i sastoji se od dve kaskade.

Najčistije jezero u Srbiji

Na samo dvadesetak kilometra od malog sela nalazi se jedno od najčistijih jezera u Srbiji – Zavojsko jezero.

Wikimedia/hr:Suradnik:Bonč

 

Iako voda obično nije dovoljno topla za kupanje, jezero je poznato po raznolikom ribljem svetu, a omiljena je destinacija putnicima koji čeznu za odmorom u prirodi.

Ovo jezero je omiljeno izletište Piroćanaca i Nišlija, a iskusni ribolovci iz cele Srbije su česti posetioci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja