Društvo

Vujović: Veća ulaganja u projekte za čistiji vazduh u 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

14:09

Vujović: Veća ulaganja u projekte za čistiji vazduh u 2022.
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je danas konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima i za pošumljavanje i zaštitu zemljišta. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da iskoriste podršku države i u narednih 20 dana kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi, Vujović je istakla da su ove godine obezbeđena još veća sredstva nego u 2021. i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara.

"Prošle godine smo imali dobru saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije", rekla je Vujović.

Vujović je navela da je država podržala više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, te da su zamenjene kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i drugim lokalnim samoupravama. Prema njenim rečima Srbija je u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa, bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

"Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od naših glavnih prioriteta i ove godine nastavljamo još bržim tempom", rekla je Vujović.

Kako je rekla, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentari (0)

Srbija