Region

Američki ekspert za Balkan: Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori neminovnost

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

12:37

Američki ekspert za Balkan: Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori neminovnost
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki ekspert za Balkan Edvard Džozef smatra da EU i SAD moraju da stave do znanja ne samo liderima u Crnoj Gori, već i građanima, kakve će biti posledice po njih zbog neodgovornih političkih igara i neuspeha u donošenju odluka, kao što je imenovanje sudija Ustavnog suda, te da su vanredni parlamentari izbori neminovnost.

Džozef je za Glas Amerike ocenio da je prošla godina bila užasna za Crnu Goru, koja je imala i još ima bolju šansu od svih zapadnobalkanskih zemalja da se pridruži Evropskoj uniji (EU), ako izađe iz političke krize.

Umesto da se, kako kaže, usredsrede na taj cilj, političke partije su otišle u suprotnom smeru.

"EU i SAD moraju da stave do znanja ko je odgovoran, ko su akteri koji ugrožavaju stabilnost i prosperitet Crne Gore, a zatim da se biračima omogući da pozovu te lidere na odgovornost", kazao je Džozef.

Dodao je da je to na kraju jedini način da se ubede lideri da popuste, reše krizu i donesu neophodne kompromisne odluke.

"Nada je da će u ovoj godini izbori otvoriti novo poglavlje za Crnu Goru", naveo je Džozef, predavač na Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) Univerziteta Džons Hopkins.

Džozef je kazao da trenutno stanje nije održivo i da očekuje dogovor o izborima, posebno nakon, kako je naveo, neuspelog protivustavnog napora da se formira nova vlada.

"Crna Gora mora hitno da povrati ustavni poredak. Veoma je važno imenovati te sudije (Ustavnog suda)", poručio je Džozef.

On tvrdi da je ohrabrujuće što nije uspeo napor da Miodrag Lekić bude premijer vlade koja, kako je naveo, ne bi imala pravne osnove, prema Ustavu.

"To bi trebalo da bude prekretnica – taj neuspeli napor kojim se zaista došlo blizu do uništavanja ustavnog poretka. Nakon što je to propalo, izbori su neminovni", rekao je Džozef, prenela je Mina.
 

Komentari (0)

Evropa