Region

Palmer i Ajhorst o izmenama Izbornog zakona u BiH: Nemamo konkretna rešenja, ali želimo da pomognemo

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2021

-

19:23

Palmer i Ajhorst o izmenama Izbornog zakona u BiH: Nemamo konkretna rešenja, ali želimo da pomognemo
Angelina Ajhorst i Metju Palmer - Copyright AP/Hussein Malla, Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i izvršna direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajhorst, razgovarali su danas u Sarajevu sa opozicijom iz FBiH i Republike Srpske o izmenama Izbornog zakona BiH.


Ajhorst je rekla da SAD i EU žele da ohrabre sve političke aktere u BiH da konačno počnu da rade na svim važnim temama, a to su i sprovođenje relevantnih presuda sudova za ljudska prava, prenose Nezavisne novine.

"Imali smo izuzetno dobar dijalog, dotakli smo se i realizacije preporuka OSCE-a vezano za izborni proces. Čuli smo danas dosta ohrabrujućih poruka, a i mi smo uputili iste", navela je Ajhorst.

Ona je ukazala da je potrebno raditi na eliminaciji diskriminacije koja je utvrđena u zakonskim odredbama u BiH, na eliminaciji diskriminacije i korupcije u izbornom procesu i sprečavanju svih mogućih krađa i povreda Izbornog zakona.

Podrška BiH na njenom evroatlantskom putu

Istakla je da su EU i SAD jedinstveni u stavovima. Palmer je rekao da se SAD i EU solidarišu sa BiH na njenom evroatlantskom putu.

"Tu smo da damo podršku BiH ka članstvu u EU", istakao je Palmer i naveo da su razgovori bili konstruktivni.

"Iznenađeni smo time da su akteri pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi za BiH i njene građane", rekao je Palmer i naveo da SAD i EU nemaju konkretna rešenja, ali imaju volju i želju da pomognu i podstaknu konverzaciju kako bi ukazali koliko je važno da ta pitanja budu rešena što pre.

Ajhorst i Palmer razgovarali su sa Bakirom Izetbegovićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZ), Elmedinom Konakovićem (NiP), Branislavom Borenvićem (PDP), Mirkom Šarovićem (SDS), Nerminom Nikšićem (SDP), Sabinom Ćudić (NS) i Fahrudinom Radončićem (SBB).

Komentari (0)

Evropa