Region

Poslednji pokušaj za okončanje političke krize u Bugarskoj, Radev pozvao socijaliste da formiraju vladu

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

13:34

Poslednji pokušaj za okončanje političke krize u Bugarskoj, Radev pozvao socijaliste da formiraju vladu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjem pokušaju da okonča političku krizu u Bugarskoj, predsednik Rumen Radev pozvao je Socijalističku partiju da pokuša da formira vladu, izjavila je danas liderka socijalista Kornelija Ninova.

Dve najveće bugarske političke stranke, Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) i stranka Nastavljamo promene (PP), nisu uspele da pronađu podršku da formiraju koalicionu vladu nakon izbora 2. oktobra, četvrtih u zemlji za manje od dve godine, preneo je Rojters.

U Bugarskoj postoji politička nestabilnost od masovnih antikorupcijskih protesta iz 2020. godine.

Njom su upravljale privremene tehnokratske vlade većim delom poslednje dve godine.

"Razumemo težinu situacije. Uradićemo sve što možemo da obezbedimo da formiramo regularnu vladu", rekla je liderka socijalista Kornelija Ninova prihvatajući mandat od Radeva.

Socijalisti će tražiti razgovore sa svim ostalim političkim strankama u parlamentu, ali analitičari kažu da su njihove šanse za uspeh male i da će verovatno na proleće biti održani novi izbori. 

Najveća bugarska politička partija GERB, kao i druga po veličini stranka PP, naveli su da neće podržati vladu koju predvode socijalisti.

Neuspeh u formiranju vlade dodatno bi opteretio planove Bugarske za ulazak u evrozonu i odložio preko potrebne reforme za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kao i otežao uspešno povlačenje milijardi evra iz fondova EU-a za oporavak, piše Jutarni list.

Ako socijalisti ne uspiju, predsednik će morati da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore u roku od dva meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa