Evropa

Bugarska na jesen najverovatnije ponovo ide na izbore, socijalisti vratili mandat

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

13:15

Bugarska na jesen najverovatnije ponovo ide na izbore, socijalisti vratili mandat
Bugarska na jesen najverovatnije ponovo ide na izbore, socijalisti vratili mandat - Copyright euronewsbulgaria.com/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

U Bugarskoj će najverovatnije na jesen biti održani još jedni vanredni parlamentarni izbori, pošto je Bugarska socijalistička partija odustala od planova da predloži novu koalicionu vladu, nakon što nije uspela da obezbedi većinu u parlamentu.

Bugarski predsednik Ruman Radev sada treba da imenuje prelaznu vladu do izbora, koji će najverovatnije biti održani u oktobru.

Socijalisti su po treći put pokušali da formiraju vladu, nakon što je koalicionoj vladi premijera Kirila Petkova izglasano nepoverenje prošlog meseca.

Član Bugarske socijalističke partije Georgi Svilenski najavio je da će ta partija sutra vratiti mandat predsedniku.

"Postalo je jasno da nema većine koja je spremna da se bori protiv korupcije", rekao je Svilenski novinarima.

Socijalisti su se sa partnerima u odlazećoj vladi dogovorili o šestomesečnom programu koji se bavi borbom protiv široko rasprostranjene korupcije i kojim se nude mere za pomoć preduzećima zbog rasta cena, ali nisu dobili podršku bivšeg saveznika, stranke Ima takav narod (ITN).

Poslanici su odbili pokušaj socijalsta da se o ovom programu glasa u parlamentu, što je pokazalo da su izgubili većinu.

Kriza u Bugarskoj počela je kad je iz vladajuće koalicije istupila partija ITN Slavija Trifonova, koji je Petkova optužio da vodi zemlju u bankrot i da se sa zapadnim diplomatama tajno dogovorio da Bugarska skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

Parlament u Sofiji 22. juna je izglasao nepovrenje vladi Petkova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa