Region

Bugarski predsednik Rumen Radev dao mandat za formiranje nove vlade socijalisti Svilenskom

Komentari

Autor: Euronews, AP

18/07/2022

-

20:35

Bugarski predsednik Rumen Radev dao mandat za formiranje nove vlade socijalisti Svilenskom
Bugarski predsednik Rumen Radev dao mandat za formiranje nove vlade socijalisti Svilenskom - Copyright euronewsbulgaria.com/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski predsednik Rumen Radev predao je danas mandat trećoj po veličini političkoj stranci u Parlamentu, Bugarskoj socijalističkoj partiji, da formira vladu nakon dva neuspela pokušaja, piše AP.

I ako su šanse za uspeh slabe, njen lider Georgi Svilenski rekao je da će njegova stranka pozvati tri druge stranke u bivšoj koaliciji na novi pokušaj. Svilenski je rekao Radevu da će se potrudi da mandat bude ispunjen, jer su Bugarkoj potrebni mir, stabilnost i sigurnost.

"Pokazali ste da možete da tražite koncenzus, i da radite zajedno sa svojim političkim protivnicima. Verujem da su vrednosti koje ujedinjuju narod levice: mir, pravda, solidarnost i sloboda. To su vrednosti kojima svaka bugarska vlada mora da se rukovodi", poručio je Radev, prenosi Euronews.

Sa druge strane, Svilenski je predočio šefu države da se nada da je odgovornost svih političkih grupa koje su do sada pokazale zabrinutost za stanje u kojem se Bugarska našla, da sada obezbede neophodnu podršku za formiranje vlade.

"Uložićemo sve napore da formiramo redovni kabinet koji će raditi na miru i za dobrobit bugarskog naroda", poručio je Svilenski.

Ovaj potez dolazi nakon što su dve glavne stranke u parlamentu, reformistička partija "Nastavljamo promene" i partija desnog centra "GERB", bezuspešno okončale poslednju političku krizu EU i članica NATO-a i to usled rastućih tenzija sa Rusijom.

Kako AP piše, smenjivanje prozapadnog kabineta Kirila Petkova, koji je preduzeo dužnost prošlog decembra obećavajući nultu toleranciju na korupciju, pomoglo je da se otvori put ka novim izborima, za koje su analitičari očekivali da će doneti jače prisustvo nacionalnalističkih i proruskih grupa u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa