Evropa

Novi korak Skoplja i Sofije: Potpisan bilateralni protokol, zasniva se na reciprocitetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Telma

17/07/2022

-

11:45

Novi korak Skoplja i Sofije: Potpisan bilateralni protokol, zasniva se na reciprocitetu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske, Bujar Osmani i Teodora Genčovska, potpisali su danas u Sofiji bilateralni protokol nakon sastanka mešovite međuvladine komisije, prenosi Telma, dodajući da bi, prema najavama, protokol trebalo da bude objavljen nakon potpisivanja.

Pored ministra Osmanija, u makedonskoj delegaciji su potpredsednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić, ministarka kulture Bisera Kostadinovska Stojčevska, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, kao i ministar saobraćaja i veza Blagoj Bočvarski.

Protokol se zasniva na reciprocitetu i ovaj princip će se, kako najavljuju diplomatski izvori, poštovati u svim sferama, ali se neće primenjivati u odnosu na prava Makedonaca u Bugarskoj, zbog ograničenja u bugarskom ustavu koji ne priznaje etničke zajednice, navodi Telma

Uključivanje Bugara u Ustav zemlje ostaje uslov da Severna Makedonija otvori poglavlja za pristup u EU, a u Protokolu se navodi da će to biti realizovano i formulacijom – "pripadnici drugih naroda, poput bugarskog naroda".

Dokument predviđa i zajedničko odavanje počasti istorijskim ličnostima, ali tek nakon što se o tome dogovore članovi komisije zadužene za to pitanje.

Prema diplomatskim izvorima, "istorijska i bilateralna pitanja nisu merila po kojima će se ocenjivati napredak zemlje na putu ka EU".

Potpisivanje protokola i sastanak međuvladine komisije usledili su nakon što je juče u Sobranju Severne Makedonije odobren francuski predlog za pristupanje pregovorima o članstvu u EU. Ovom predlogu protivio se deo opozicije, a prethodnih desetak dana su u Skoplju održavani protesti.

Podsetimo, makedonsko Sobranje je sa 68 glasova "za" usvojilo zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU. Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici VMRO DPMNE i Levice, a predloženi zaključci dobili su podršku 68 poslanika. VMRO DPMNE je naknadno na konferenciji za novinare saopštila da njeni poslanici DPMNE neće glasati za izmene sa kojima bi Bugari trebalo da budu uvedeni u makedonski Ustav.

Ovim povodom se na svom Fejsbuk profilu oglasio i bugarski premijer Kiril Petkov koji je između ostalog napisao je ovo važan korak za obe zemlje.

"Ovo je kraj jednog teškog procesa, na kojem su vlade obe zemlje radile uprkos nebrojenim unutrašnjim i spoljnim preprekama", napisao je Petkov. 

On je dodao da će Bugarska, zajedno sa drugim zemljama EU, nastaviti da radi sa svojim susedima iz Albanije i Severne Makedonije kako bi zajedno ostvarili san o evropskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa