Region

Evropski lideri pozdravili odluku makedonskog parlamenta, u utorak prva Međuvladina konferencija

Komentari

Autor: Sitel, Tanjug

16/07/2022

-

17:25

Evropski lideri pozdravili odluku makedonskog parlamenta, u utorak prva Međuvladina konferencija
Tanjug/AP/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Evropski lideri pozdravili su prihvatanje francuskog predloga u Skupštini Severne Makedonije. Prvi ljudi EU i Evropske komisije poručili su da je glasanjem u parlamentu ocrtan evropski put zemlje.

"Današnje glasanje u Sobranju Severne Makedonije otvara put za odražavanje prve Međuvladine konferencije sledeće nedelje. Ovo je suštinski korak za zemlju i za EU. Naša budućnost je zajednička i čekamo vas raširenih ruku", napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Gotovo identičnu poruku poslala je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Čestitam Severnoj Makedoniji na glasanju koje omogućava uslove za brzo otvaranje pristupnih pregovora. Ovo je bila istorijska prilika i iskoristili ste je", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje najavio je i prvu Međuvladinu konferenciju. Prema Varheliju, nakon glasanja vlada ima jasan mandat da započne pregovore o pridruživanju.

"Pozdravljam glasanje nakon višednevne rasprave u parlamentu koja vladi daje jasan mandat da započne prvu Međuvladinu konferenciju na osnovu francuskog predloga. Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora u utorak kada se sastanemo u Briselu na prvoj Međuvladinoj konferenciji"

Oglasio se i albanski premijer Edi Rama. Kako kaže, "apsurdna talačka situacija Albanije" je završena i najavio je da će oni u ponedeljak otputovati u Brisel.

Očekuje se obraćanje Kovačevskog

Inače, u Skoplju je u toku sednica vlade nakon što je parlament ranije danas usvojio zaključke o francuskom predlogu za nastavak pregovaračkog procesa Severne Makedonije u Evropsku uniju.

Nakon sednice vlade očekuje se obraćanje premijera Dimitra Kovvačevskog.

U saopštenju vladine pres-službe se ne navodi tema sednice, ali njeno održavanje dolazi samo nekoliko sati nakon što je Skupština danas usvojila zaključke o Informaciji o predlogu-pregovaračkom okviru sa Evropskom unijom, preneli su skopski mediji.

Za zaključke su poslanici glasali sa 68 glasova "za" i nijednim "protiv", dok su poslanici opozicione VMRO-DPMNE napustili salu pre izjašnjavanja.

Komentari (0)

Evropa