Region

Sobranje usvojilo zaključke o prihvatanju revidiranog francuskog predloga, VMRO DPMNE i Levica napustili salu

Komentari

Autor: A. Ćup/Tanjug

16/07/2022

-

11:15

Sobranje usvojilo zaključke o prihvatanju revidiranog francuskog predloga, VMRO DPMNE i Levica napustili salu
Sobranje usvojilo zaključke o prihvatanju revidiranog francuskog predloga, VMRO DPMNE i Levica napustili salu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Makedonsko Sobranje je sa 68 glasova "za" usvojilo zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU. Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici VMRO DPMNE i Levice, a predloženi zaključci dobili su podršku 68 poslanika. VMRO DPMNE je naknadno na konferenciji za novinare saopštila da njeni poslanici DPMNE neće glasati za izmene sa kojima bi Bugari trebalo da budu uvedeni u makedonski Ustav.

Ovim je završena trodnevna burna rasprava u Sobranju o Informaciji o sadržaju francuskog predloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Republike Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Prinstscreen YouTube/ Sobranie na Republika Severna Makedonija

 

Poslanici se nisu izjašnjavali "za" ili "protiv" pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsedavala Evropskom unijom, već za zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU. Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.

Ovu odluku Sobranja pozdravili su zvaničnici EU. 

 

 

Predsenica Evropske komisije Ursula fon der lajen je na tviteru čestitala Severnoj Makedoniji na glasanju koje sada otvara put za brzootvaranje pregovora o pristupanju. To je, dodala je, istorijska prilika. Slično su reagovali i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani je trećeg dana rasprave u parlamentu o francuskom predlogu uputio poruku da država mora da ide napred.

Osmani je na društvenim mrežama uputio, kako kaže, poslednji apel poslanicima i podseća da su im građani dali poverenje da ne odustaju, već da im, kako kaže, obezbedimo bolju budućnost.

"Vreme je da se sakupe utisci, i da se obezbedi evropska budućnost za zemlju“, napisao je Osmani na Fejsbuku.

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici SDSM.  Atmosfera je i juče bila tenzična, sa prozivkama i međusobnim optužbama poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Sinoć je sprečen incident kada je došlo do svađe i gurkanja dvojice poslanika. U trenutku kada se Dimitar Apasiev iz Levice vraćao na poslaničko mesto, došlo je do svađe sa poslanikom SDSM Martinom Kostovskim.

Njih dvojica su počeli da se guraju, nakon čega je nekoliko poslanika sa obe strane došlo da ih razdvoji i spreci veći incident. Apasiev i Kostovski nastavili su sa uvredama i međusobnim provokacijama.

Zbog diskusija poslanika u parlamentu i "govora mržnje protiv predstavnika EU reagovala je i Vlada.

"Najoštrije osuđujemo govor mržnje koji opozicija ovih dana uporno širi i pokušava da nametne javnosti sa skupštinske govornice, ali i iz blokada i protesta na ulici. Osnovni cilj ovih sramnih i prizemnih napada je da se opstruira put Republike Severne Makedonije u procesu evropskih integracija“, saopštila je Vlada u Skoplju.

Stavovi Vlade Republike Severne Makedonije su jasni i mi smo čvrsto opredeljeni da postanemo deo evropske porodice gde pripadamo, štiteći nacionalne interese i makedonski jezik. Zato će Vlada svim svojim kapacitetima nastaviti da radi na prosperitetu zemlje i njenom punopravnom članstvu u Uniji, navedeno je u saopštenju.

Opozicione stranke VMRO-DPMNE i Levica traže odbacivanje francuskog predloga, koji, prema njihovim rečima, vodi ka direktnoj asimilaciji makedonskog naroda, posle dugogodišnje bugarske blokade procesa evrointegracija Skoplja.

Za razliku od njih, u vladinom taboru su zadovoljni što pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika, i početak pregovora za punopravno članstvo u EU, prenosi MIA.

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

Tokom celog dana ispred Sobranja su protestovali građani koji se protive francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta na početak pregovora sa EU.

Ispred parlamenta su podignuti šatori. Zgradu Sobranja su obezbeđivali policijski službenici, a ulica je bila zatvorena za saobraćaj.

Takođe, protivnici usvajanja francuskog predloga najavljuju nastavak protesta koji se danima održavaju u makedonskoj prestonici  pod motom "Ultimatum - ne hvala".

I danas nekoliko stotina građana protestuje u Skoplju u organizaciji parlamentarne stranke Levica, uzvikujući "ostavka" i "izdaja", javlja reporterka Euronews Srbija

Euronews/Anđelka Ćup

 

 

Komentari (0)

Evropa