Region

Euronews Srbija u Skoplju: Vuvuzele i zviždaljke u Sobranju drugog dana rasprave o francuskom predlogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/07/2022

-

12:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana rasprave u makedonskom Sobranju o francuskom predlogu za ukidanje bugarskog veta i pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije EU, poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE vuvuzelama i zviždaljkama ometaju obraćanje poslanika SDSM.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, scenario je sličan kao i juče. Uglavnom se za reč javljaju poslanici opozicije, a onda slede replike iz vladajuće koalicije. Danas je za reč prijavljeno oko 40 poslanika VMRO-DPMNE, zbog čega se očekuje da bi parlament mogao da glasa tek sutra. 

U makedonskom parlamentu večeras je došlo i do žestoke rasprave poslanika iz vlasti i opozicije o francuskom predlogu. Ovoga puta akteri su bili poslanik Dimitar Apasijev iz levice i Martin Kostovski iz SDSM. Međutim, blagovremenom reakcijom ostalih poslanika izbegnut je fizički obračun.

Situacija ispred Sobranja je mirna, i tamo se emituje prenos zasedanja. Okupljena je manja grupa građana, a veći protesti očekuju se poslepodne. Ministar unutrašnjih poslova je apelovao na građane da mirno protestuju.

Opozicija i deo građana su oštro su protiv francuskog predloga, zbog kojeg se gotovo svakodnevno održavaju protesti. Oni smatraju da francuski predlog vodi u bugarizaciju Makedonije. VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog pita čemu tolika policija u Skoplju, ako je predlog za, kako kažu, "asimilaciju" Makedonije tako dobar.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Rasprava u makedonskom parlamentu o takozvanom revidiranom francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta, koji bi mogao da otkoči proces evrointegracija Severne Makedonije počela je u četvrtak, ali je brzo prekinuta, nakon što je jedan od predstavnika opozicione VMRO-DPMNE pocepao papir sa predlogom i zatražio pauzu od oko sat vremena.

Premijer Dimitar Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

Objasnio je da je odbio prvobitni predlog Evropske komisije, koji je, kaže, bio "set ideja", ali ne zvaničan i formalni predlog, te stoga nije bio prihvatljiv građanima Severne Makedonije.

"Rekao sam NE jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga", dodao je.

On je juče predložio poslanicima da prihvate revidirani predlog i "nastavi dalje", sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokiran je vetom Bugarske od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je povezao napredak Tirane na putu ka EU sa napredovanjem Severne Makedonije. Godinu dana ranije evropski put dve zemlje blokirala je Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora, podseća Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa