Region

Zamenik premijera Severne Makedonije: Francuski predlog ispunjava sve naše primedbe

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

10:39

Zamenik premijera Severne Makedonije: Francuski predlog ispunjava sve naše primedbe
Zamenik premijera Severne Makedonije: Francuski predlog ispunjava sve naše primedbe - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predlog o okončanju spora Skoplja i Sofije ima dva scenarija - početak pregovora sa EU i realnu mogućnost da se lakše i brže izađe iz lavirinta za rešavanje otvorenih pitanja sa Bugarskom, smatra zamenik premijera Severne Makedonije Bojan Maričić.

"Dobili smo predlog koji ispunjava sve naše primedbe i zato mislim da je vredan ozbiljnog razmatranja. Francuskim predlogom i ličnim angažovanjem predsednika (Emanuela) Makrona u celom ovom procesu, potvrđeno je da Brisel ima volju i želju da Severna Makedonija i Albanija počnu pregovore", poručio je Maričić u intervjuu za "Blic".

On navodi da bi drugi scenario bio odbijanje tog predloga i čekanje nekog drugog, novog, te da bi to dalo novu šansu za nove zahteve Bugarske i zakomplikovalo ceo proces.

Na pitanje šta je Severna Makedonija dobila francuskim predlogom, Maričić odgovara da je izmenjenim, preciziranim dopunjenim predlogom dobila "ono za šta se godinama bori", a to je čista formulacija na makedonskom jeziku, bez ikakvih fusnota, zvezdica, objašnjenja.

"To je za nas bilo najvažnije u očuvanju naših nacionalnih interesa. Uspeli smo da zaštitimo makedonski jezik, kao što smo i obećali, građani nemaju šta da brinu, makedonski jezik ovim predlogom postaje jedan od budućih zvaničnih jezika EU. Zaštitom makedonskog jezika najdirektnije obezbeđujemo zaštitu identiteta makedonskog naroda", istakao je Maričić.

On je dodao da uz punu zaštitu makedonskog jezika i identiteta, Severna Makedonija ima predlog koji ne šteti njenom narodu i interesima države.

"Naprotiv, daje šansu da se ispuni strateški cilj i ono što smo čekali 17 godina, a to je početak pregovora kao Makedonci koji govore makedonski jezik", rekao je Maričić.

Na pitanje kolika je opasnost da usvajanje takvog sporazuma pojača međunacionalnu netrpeljivost unutar zemlje i eventualno dovede do međunacionalnih sukoba, Maričić kaže da jedinu opasnost od destabilizacije vidi u odbacivanju evropskog diskursa o zemlji i zaustavljanju procesa evropskih integracija.

"U tom slučaju otvara se mogućnost anti-EU i anti-NATO propagande. Kao odgovorna vlast nećemo dozvoliti opoziciji da manipuliše narodom i državom, gde je ogromna većina za Evropu i NATO. I vlada u celini i svi članovi skupštinskog sastava zauzeli su veoma odgovoran stav kada su jednoglasno usvojili rezoluciju o našim crvenim linijama koju su podržale sve političke stranke i nacionalne zajednice koje su u skupštinskom sastavu", naveo je Maričić.

"Evropski put Severne Makedonije pun izazova"

On kaže i da je činjenica da je evropski put Severne Makedonije trnovit i pun izazova i na pitanje da li misli da će usvajanje francuskog predloga biti poslednji uslov Brisela na EU putu, dodaje da se moraju donositi hrabre liderske odluke.

"Pokazali smo političku volju i predano radili na evropskim reformama, posebno u poslednjih pet godina. Trebalo je odavno da počnemo pregovore, ali pitanje imena sa Grčkom, a kasnije i otvorena pitanja sa Bugarskom, produžili su napredak zemlje ka EU", poručio je Maričić.

Međutim, naveo je da su dugo čekanje na početak pregovora i "pasivna politika proširenja Unije" već rezultirali razočaranjem građana Severne Makedonije i gubitkom poverenja u EU.

"Prema poslednjim anketama, građani su i dalje za članstvo u EU, i u procentima negde više od 70 odsto, ali ono što je poražavajuće jeste da manje od 10 odsto danas Uniju smatra našim kredibilnim partnerom", dodao je zamenik premijera Severne Makedonije.

U Skoplju su održani višednevni protesti protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

Poslednji u nizu bio je juče, kada je policija je privela četiri osobe koje su gađale zgradu parlamenta kamenicama i tvrdim predmetima.

Organizatori su najavili novi protest za danas u 11 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa