Region

Ursula fon der Lajen: Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u EU, Skoplje treba da prihvati predlog

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

15:41

Ursula fon der Lajen: Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u EU, Skoplje treba da prihvati predlog
Ursula fon der Lajen: Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana u EU, Skoplje treba da prihvati predlog - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Mesto Severne Makedonije i Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i to je jedini put koji vodi u bolju budućnost sadašnje i buduće generacije, izjavila je danas u Skoplju predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen tokom razgovora sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Fon der Lajen i Kovačevski su razgovarali o najvažnijim pitanjima u vezi sa proširenjem Evropske unije, prenela je makedonska Telma.

Utvrđeno je da je sada trenutak koji Severna Makedonija treba da iskoristi da prihvati evropski predlog, što dalje podrazumeva održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kovačevski i Fon der Lajen su još jednom naglasili da evropski predlog ni na koji način ne ugrožava identitet, kulturu, istoriju i makedonski jezik, navodi se u saopštenju. Na sastanku je istaknuto da je u kontekstu novonastalih geopolitičkih okolnosti, deblokada procesa evropskih integracija i početak pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU veoma značajno za ukupan napredak Severne Makedonije.

Fon der Lajen je razgovarala danas i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Ona je potvrdila je da će prva međuvladina konferencija biti održana uskoro, ako se prihvati predlog pregovaračkog okvira, da će početi konkretni pregovori i odmah početi proces skrininga, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Navedeno je i da će po otpočinjenju pristupnih pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku početi potpisivanje bilateralnih sporazuma između Severne Makedonije i Evropske unije, na makedonskom jeziku i na drugim zvaničnim jezicima EU.

Pendarovski je ponovo potvrdio stav da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti deblokadu evropskih integracija i otvaranje prve faze pristupnih pregovora, što će predstavljati pozitivan impuls za reformski proces i napredak Severne Makedonije.

Podsetimo, poslanici makedonskog parlamenta trebalo bi danas da u Sobranju počnu raspravu o takozvanom revidiranom francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta, koji bi mogao da otkoči proces evrointegracija Severne Makedonije. Iako bi ova sednica mogla da donese odgovore na neka pitanja, s obzirom na to da i dalje nije u potpunosti jasno šta tačno piše u francuskom predlogu, pojedini opozicioni lideri ne odustaju od svojih poziva da se predlog odbaci.

Za to vreme, protesti u Skoplju su nastavljeni, uz bojazan da bi vrlo lako mogle da se ponove scene od pre nekoliko dana kada su oni postali nasilni. Kako javlja repoterka Euronews Srbija iz Skoplja, ispred makedonskog parlamenta nalaze se jake policijske snage, a glavni grad Severne Makedonije nadleću i policijski helikopteri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa