Region

Govor Kovačevskog u Sobranju pratili zvižduci, vuvuzele i ovacije

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

19:33

Govor Kovačevskog u Sobranju pratili zvižduci, vuvuzele i ovacije
Dmitar Kovačevski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ponovo nije uspeo da za skupštinskom govornicom kaže sve što je naumio, pošto su ga opozicioni poslanici non stop prekidali i duvali u vuvuzele, tako da se skoro ništa od onoga što je hteo da kaže nije čulo, javlja makedonski sajt "Telma".

Sednica makedonskog parlamenta na kojoj poslanici raspravljaju o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, prekinuta je odmah nakon što je počela, ali je nastavljena posle podne.

Uprkos glasnim zvižducima Kovačevski je nastavio da govori, a na kraju govora premijera su aplauzom i ovacijama pozdravili poslanici skupštinske većine, ali i povicima "vau" iz opozicije.

Premijer i ministri su potom napustili skupštinsku salu, a poslanici levice i VMRO-DPMNE su im nadenuli epitet "izdajnika".

Govorila i Ursula fon den Lajen u Sobranju

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severe Makedonije.

"Razlog za današnju debatu je jedinstveni predlog Evropske komisije podnet na kraju francuskog predsedavanja kojim bi trebalo da se definiše početak pregovora sa EU. Pre samita EU u Briselu dobili smo set ideja, ali ne i zvaničan i formalan predlog. Za mene, vladu i koalicione partnere, za predsednika države i, siguran sam, za sve građane taj koncept nije bio prihvatljiv. I zato sam pred celokupnom evropskom javnošću rekao glasno, precizno i jasno ''ne''", kazao je Kovačevski, prenela je agencija MIA.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Kovačevski je pojasnio da je rekao "ne" zato što set ideja nije bio u saglasnosti sa skupštinskim i državnim konsenzusom.

"Rekao sam ''ne'', jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga", dodao je on.

Kovačevski je istakao da predlaže da se prihvati revidirani predlog i "nastavi dalje", sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

"Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno verujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao deo ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona", kazao je Kovačevski.

Na protestima povređene četiri osobe

Policija u Skoplju privela je četiri osobe koje su na današnjem protestu koji je počeo tačno u podne. Sada se ispred Skupštine nalazi manja grupa građana uz vidno pojačano policijsko obezbeđenje, preneo je makedonski Sitel.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Makedonci se i dalje bore za svoju pravdu", "Hoćemo slobodu, nećemo protektorate", "Stop bugarizaciji", a neki od njih su svoje nezadovoljstvo izrazili duvanjem u pištaljke i bacanjem jaja, kamenja i tvrdih predmeta na zgradu Skupštine.

Organizatori su najavili novi protest za sutra u 11 sati, prenela je agencija MIA.

Komentari (0)

Evropa