Region

Tenzije u makedonskom parlamentu: Sprečena tuča poslanika vladajuće SDSM i opozicione Levice

Komentari

Autor: Tanjug, Telma

15/07/2022

-

21:36

Tenzije u makedonskom parlamentu: Sprečena tuča poslanika vladajuće SDSM i opozicione Levice
Dmitar Kovačevski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Nešto pre 22 časa u subotu uveče prekinuta je rasprava predstavnika Vlade i opozicije o francuskom predlogu za početak pregovora Severne Makedonije sa EU u tenzičnoj atmosferi, a sprečen je i incident kada je došlo do svađe i gurkanja dvojice poslanika. Glasanja ni večeras nije bilo.

Kako prenose lokalni mediji, u trenutku kada se Dimitar Apasiev iz Levice vraćao na poslaničko mesto, došlo je do svađe sa poslanikom SDSM Martinom Kostovskim.

Njih dvojica su počeli da se guraju, nakon čega je nekoliko poslanika sa obe strane došlo da ih razdvoji i spreci veći incident.

Apasiev i Kostovski nastavili su sa uvredama i međusobnim provokacijama.

VMRO-DPMNE sa još nekim opozicionim strankama oštro se protivi usvajanju francuskog predloga jer, kako tvrde, on sprovodi bugarizaciju Severne Makedonije.

Podsetimo, opozicija i deo građana su oštro su protiv francuskog predloga, zbog kojeg se gotovo svakodnevno održavaju protesti. Oni smatraju da francuski predlog vodi u bugarizaciju Makedonije. VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog pita čemu tolika policija u Skoplju, ako je predlog za, kako kažu, "asimilaciju" Makedonije tako dobar.

Rasprava u makedonskom parlamentu o takozvanom revidiranom francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta, koji bi mogao da otkoči proces evrointegracija Severne Makedonije počela je u četvrtak, ali je brzo prekinuta, nakon što je jedan od predstavnika opozicione VMRO-DPMNE pocepao papir sa predlogom i zatražio pauzu od oko sat vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa