Evropa

Bocan-Harčenko: Moskva ne vidi pretnje za tranzit ruskog gasa u Srbiju preko Bugarske

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

17:11

Bocan-Harčenko: Moskva ne vidi pretnje za tranzit ruskog gasa u Srbiju preko Bugarske
Bocan-Harčenko: Moskva ne vidi pretnje za tranzit ruskog gasa u Srbiju preko Bugarske - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Moskva ne očekuje da će tranzit ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju naići na probleme i za sada ne vidi signale da će se situacija potencijalno pogoršati, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu koji je danas emitovao informativni kanal Rosija-24.

"Činjenica je da odnos koji trenutno imamo sa Bugarskom ne može da podstakne optimizam, veliko poverenje ili spokoj. Ipak, za sada ne vidimo nikakve materijalne preduslove ili pokazatelje, zbog čega očekujemo nastavak tranzita i stabilno odvijanje isporuke gasa u ugovorenim količinama", objasnio je on, prenosi agencija TASS.

Moskva i Beograd su uznemireni zbog trenutnog stanja rusko-bugarskih odnosa koji izazivaju zabrinutost, primetio je ruski diplomata.

"Sve je vrlo nepouzdano i nestabilno i znamo zašto. Ali, ipak, do sada ne postoji nijedna činjenica koja bi ukazala na to da bi tranzit mogao iznenada da stane", dodao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je istakao da srpska strana uzima u obzir obaveze Sofije prema Beogradu, ali da Bugarska takođe ima odgovornost za nesmetani tranzit gasa preko Srbije ka državama EU.

"Ako bi Bugarska prekinila tranzit u tom pravcu, za Sofiju bi to značilo ogromne probleme i neispunjavanje bugarskih obaveza ne samo prema Srbiji i Rusiji, već i prema Evropskoj uniji", naglasio je Bocan-Harčenko.

On je istakao i da Rusija očekuje da nova vlada Srbije neće promeniti svoj pristup bilateralnim odnosima dveju zemalja.

"Verujemo da će vlada biti koaliciona i da će verovatno biti formirana krajem leta ili početkom jeseni. Očekujemo da će se naše veze nastaviti, jer neće biti suštinske promene u pogledu strukture same vlasti", izjavio je Bocan-Harčenko, prenosi TAS S.

On je dodao da sadašnja vlada nastavlja da efikasno radi u okviru svog tehničkog mandata i da nema poremećaja, posebno kada je u pitanju saradnja sa Rusijom i implementacija programa i sporazuma koji se odnose na rusko-srpske veze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa