Biznis vesti

Evropska komesarka za energetiku: Rusija će verovatno potpuno prestati da isporučuje gas u EU, Turski tok radi

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

21:15

Evropska komesarka za energetiku: Rusija će verovatno potpuno prestati da isporučuje gas u EU, Turski tok radi
Evropska komesarka za energetiku: Rusija će verovatno potpuno prestati da isporučuje gas u EU, Turski tok radi - Copyright profimedia, Unsplash, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je vrlo verovatan ozbiljan prekid u isporuci gasa Evropskoj uniji iz Rusije.

Ona je pozvala članice evropskog bloka da ažuriraju planove za vanredne situacije kako bi se izborili sa šokovima u snabdevanju i pređu na druga goriva gde god je to moguće radi uštede gasa, preneo je Rojters.

 

 

"Od početka ruske invazije na Ukrajinu znamo da je moguć veoma ozbiljan poremećaj, a sada se čini verovatnim", rekla je Simson posle sastanka sa ministrima za energetiku iz zemalja članica EU.

Urađeno je mnogo važnog posla da se pripremimo za ovo, kazala je Simson i poručila:"Sada je vreme da pojačamo napore".

Evropska komisija će predložiti plan Unije za pripremu za dalje gasne šokove u julu, a s obzirom da je Rusija već smanjila isporuke za 12 od 27 zemalja članica evropskog bloka.

Preko Turskog toka nastavljena isporuka gasa

Gazprom je danas nastavio isporuke gasa preko gasovoda Turski tok nakon što je završio planirane godišnje radove na održavanju, saopštila je ta kompanija.

"Transport gasa nastavljen je danas u 20.00 časova po moskovskom vremenu", navodi se u saopštenju Gazproma.

Kako se precizira, radovi na održavanju gasovoda Turski tok bili su planirani za period od 21. juna do 28. juna, prenosi TAS S.

Gasovod Turski tok čine dve linije, od kojih je jedan namenjena isporuci gasa u Tursku, a druga u zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis