Region

Novo zahuktavanje tenzija: Ambasador Bugarske u Skoplju pozvan na konsultacije u Sofiju

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

11:36

Novo zahuktavanje tenzija: Ambasador Bugarske u Skoplju pozvan na konsultacije u Sofiju
Novo zahuktavanje tenzija: Ambasador Bugarske u Skoplju pozvan na konsultacije u Sofiju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična Sofija pozvala je svog ambasadora u Severnoj Makedoniji Angela Angelova na konsultacije, a razlog je, kako se navodi, "ozbiljnost situacije u vezi sa pravima Bugara" u ovoj državi i "eskalacija zločina iz mržnje", poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao razloge navode paljenje Kulturnog kluba "Ivan Mihailov" u Bitolju juna prošle godine, kao i tri uzastopna napada na zgradu organizacije "Car Boris III" u Ohridu.

Od ambasadora Angelova se, kako prenose skopski mediji, očekuju pojašnjenja vezana za pucnjavu iz vatrenog oružja, 24. novembra prošle godine, agresivnu antibugarsku kampanju na društvenim mrežama u Severnoj Makedoniji i brutalnom napadu na Hristijana Pendikova 19. januara ove godine.

Takođe, dodaje se, očekuje se i objašnje o usvajanju Zakona o fondacijama i udruženjima u Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine.

"Cilj konsultacija je da se razgovara o mogućnostima zaustavljanja opasnog trenda sve većeg pritiska na građane Severne Makedonije sa bugarskom samosvesnošću i perspektivama daljeg razvoja bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Inače, izmene Zakona o udruženjima građana, koje zvanična Sofija smatra diskriminatornim, predviđaju odbacivanje fašizma, nacionalsocijalizma i nacizma u svim društvenim oblicima udruživanja. Izmene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama predložila je opoziciona VMRO-DPMNE, a glasalo ga je 67 poslanika, bez ijednog "protiv" ili "uzdržanog" glasa.

Ove zakonske izmene donete su nakon otvaranja bugarskih klubova sa kontroverznim imenima iz istorije vezanim za fašizam – klub „Vančo Mihailov” otvoren je 16. aprila prošle godine u Bitolju i „Car Boris Treti” 7. oktobra u Ohridu.

Zakonske izmene imaju i retroaktivno značenje, odnosno predviđaju da sve do sada osnovane organizacije, udruženja, fondacije, savezi i sl. imaju rok od tri meseca da usaglase svoj naziv ili naziv u skladu sa zakonskom regulativom.

Rok za sprovođenje ove zakonske obaveze ističe 16. marta, a ako ne bude ispoštovan udruženja će biti ugašena, piše skopski portal Slobodni pečat.

Makedonski ministar: Nazivi klubova bugarske zajednice ne smeju da budu provokativni

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je bugarsku zajednicu u ovoj zemlji da otvora što više klubova u kojima bi se okupljali, ali da njihovi nazivi ne treba da povređuju osećanja drugih građana.

Osmani je u intervjuu za Bugarsku tv, rekao da je očigledno da su imena klubova, u kojima se okupljaju predstavnici bugarske zajednice u Severnoj Makedoniji, bez obzira na, kako kaže, njihovu naučnu interpretaciju, provokacija za većinu i to je dovoljno.

"Ako se većina Makedonaca oseća uvređenim zbog toga, treba da razumemo ovu osetljivost i da verujemo da je to u interesu bugarske zajednice", rekao je Osmani.

Na pitanje da li će nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o fondacijama i udruženjima, udruženja „Ivan Mihailov” i „Car Boris III” morati da promene imena, Osmani je odgovorio potvrdno i dodao da to predviđa zakon. "Biću dosledan – lično sam sumnjao u retroaktivnost pojedinih delova zakona. Ali odluka Skupštine je takva da se imena ne vezuju za periode kao što je fašistički period Drugog svetskog rata, koji povređuje osećanja građana. Klubovi će to morati da urade", rekao je Osmani.

Osmani je najavio da planira da naredne sedmice pozove predstavnike bugarskih udruženja na sastanak da bi, kako kaže, napraviti plan kako da se bugarskoj zajednici omogući da se izjasni o svojoj pripadnosti, identitetu i kulturnoj pripadnosti. "Imam iskustva, imam volju i država ima volju da pomogne bugarskoj zajednici da se integriše", rekao je, između ostalog, Osmani.

Komentari (0)

Evropa