Region

Šta piše u izveštaju EK za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju: Zapadni Balkan "geostrateška investicija EU"

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

12/10/2022

-

16:34

Šta piše u izveštaju EK za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju: Zapadni Balkan "geostrateška investicija EU"
Oliver Varhelji - Copyright FoNet/Ebs, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji, predstavio je danas u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta izveštaje o napretku Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije u sprovođenju reformi i evropskim integracijama. Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, Evropska komisija je predložila danas zemljama članicama EU da dodele BiH kandidatski status uz osam uslova, o čemu će se EU izjasniti u decembru.

Komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je danas na konferenciji za novinare u Briselu da je politika proširenja Evropske unije "geostrateška investicija EU".
Kako je rekao, u interesu EU je da ubrza proces proširenja počev od Zapadnog Balkana koji se mora približiti i na kraju biti uveden u EU.

Varhelji je prethodno, predstavljajući izveštaj o Srbiji na konferenciji za novinare rekao da Srbija mora da pojača napore u usaglašavanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i sankcije. On je naveo da je to jasno u odnosu na trenutni geopolitički kontekst. Više o šest ključnih tačaka izveštaja Evropske komisije o Srbiji možete pročitati u posebnom tekstu.

"Crna Gora da jača vladavinu prava"

U predstavljanju izveštaja za Crnu Goru, Varhelji je izjavio da ključna obaveza te zemlje u daljem pretpristupnom procesu ka Evropskoj uniji da jača vladavinu prava, posebno kada su u pitanju poglavlja 24. i 25, koja se tiču jačanja slobode medija i depolitizacije institucije.

"Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirati napore u rešavanju preostalih nerešenih pitanja, uključujući ona poput slobode izražavanja i slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Varhelji, preneo je portal CDM.

On je kazao da je Evropska komisija Crnoj Gori istu ocenu dala i prošle godine, ali da su ta pitanja i dalje izvor zabrinutosti.

Varhelji je istakao da su potrebni dalji koraci, uključujući imenovanje sudija Ustavnog suda.

"Izgradnja konsenzusa svih političkih aktera i funkcionalna javna uprava za sprovođenje javne reforme, od ključne su važnosti", rekao je Varhelji.

On je kazao da je pohvalno što se Crna Gora i dalje usklađuje sa spoljnom politikom EU.

"Važna godina za Severnu Makedoniju"

U predstavljanju izveštaja za Severnu Makedoniju, Varhelji je rekao rekao da je za tu zemlju ova godina važna za početak pregovaračkog procesa.

"Severna Makedonija je započela pregovarački proces prvom međuvladinom konferencijom koja je odavno trebalo da se desi. Ovo je iskorak za zemlju, Severna Makedonija je pokazala odlučnost i trajni napredak", rekao je Varhelji poslanicima EP, prenela je Telma.

Evropski komesar je napomenuo da je važno da zemlja održi tempo reformi i iskoristi proces skrininga, kako bi iskoristila svoj potencijal za ubrzanje reformi i dodao da su potrebni dodatni napori u oblasti javne uprave.

U izveštaju se pozdravlja puna usklađenost Severne Makedonije sa spoljnom politikom EU, posebno kada je reč o Ukrajini.

"Albanija pokazala rešenost u borbi protiv kriminala i korupcije"

U predstavljanju izveštaja za Albaniju, evropski komesar je izjavio da je Albanija pokazala rešenost da se bori protiv kriminala i korupcije.

"Albanija je nastavila da napreduje i dala je rezultate. Reforma u pravosuđu i predstojeća provera su primeri dobrog rada. Albanija se borila protiv kriminala i korupcije. Albanija je bila 100 odsto na evropskoj liniji oko ruske okupacije Ukrajine", naglasio je Varheji, preneo je Juronjuz Albanija.

Evropski komesar je kao veoma važna pitanja za Albaniju istakao pravo na imovinu, slobodu medija i vladavinu prava.

Prema njegovim rečima, za nastavak evropskog puta Albanije neophodna je politička posvećenost, konsenzus svih političkih aktera i nezavisna i profesionalna administracija.

Komentari (0)

Evropa