Politika

Varhelji predstavio izveštaj EK: Srbija da poveća napore da uskladi spoljnu politiku, EU računa na nju kao na partnera

Komentari

Autor: Euronews Srbijam Tanjug

12/10/2022

-

14:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izveštaje o napretku zemalja kandidata da Srbija mora da pojača napore u usaglašavanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i sankcije. On je naveo da je to jasno u odnosu na trenutni geopolitički kontekst.

Varhelji je dao i intervju za Euronews Srbija u kojem je rekao da su politika sankcija i spoljna i bezbednosna politika "pokretna meta" koja svakog dana napreduje. 

"I naravno, ako se zaostaje u pogledu usklađivanja, širi se razmak između Evropske unije i zemalja kandidata. Nadam se da je ovim izveštajem poslata jasna naša poruka našim srpskim prijateljima i saveznicima – da su nam potrebni. Potrebno nam je da nas podrže i da nam pomognu. Prolazimo kroz velike teškoće, u Evropi je rat i mi ne možemo uspeti bez Srbije", rekao je Varhelji za Euronews Srbija. 

On je dodao da se nada da će se duh koji je viđen kod važnih odluka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, "gde je Srbija bila na strani Evrope", pokazati i kroz usklađivanje s našom spoljnom politikom.

Govoreći o dijalogu Beograda i prištine, on je naveo da je uspešan završetak tog procesa određujući za pregovaračku poziciju Srbije.

Euronews Srbija

 

"Dakle, naravno da se pažljivo bavimo time. Nažalost, napredak u dijalogu je veoma ograničen. Ali, nadam se da će biti pomaka, naš specijalni izaslanik gospodin Lajčak naporno radi. Približavaju se važni rokovi i nadam se da će obe strane shvatiti da njihov put ka Evropi umnogome zavisi od napretka u dijalogu", istako je evropski komesar. 

Napomenuo je da on nije deo dijaloga i da manje-više zna o čemu se pregovara, ali da ne želi da se meša u Lajčakov posao. "Bolje da njega pitate koja su očekivanja. Ali, nisu to očekivanja od Srbije, već od obeju strana. Recimo, obe strane će morati da sprovedu u delo sve prethodne dogovore. Ima mnogo pitanja i predlažem da ih postavite Lajčaku", naveo je Varhelji za Euronews Srbija.

"Srbija potrebna Uniji kao iskreni partner"

On je prethodno, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji, rekao da pregovori sa Srbijom nisu u zastoju, ali je istakao da, ako Srbija želi da ubrza pristupanje, bilo bi dobro da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, jer to može da stvori pozitivnu atmosferu kod država članica.

Ranije danas je, predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao da je Srbija potrebna Uniji kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

"Mi moramo da računamo na Srbiju kao evropskog partnera koji stoji uz naše vrednosti, bezbednosti i napredak. Kada je reč o trenutnom geopolitičkom kontekstu, jasno je da Srbija treba da poveća napore da uskladi spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU kada je reč o deklaraciji o sankcijama Rusiji", rekao je i tada Varhelji.

On je istakao da je EU najveći srpski politički i ekonomski partner i "mi hoćemo da se Srbija nosi sa svojim izazovima uključujući i oblast energetske bezbednosti".

EK podržava dijalog Beograda i Prištine, "Srbija u poslednje vreme pravila ustupke"

Varhelji je naglasio i da Evropska unija podržava proces dijaloga Beograda i Prištine i poručio je da je potrebno puno angažovanje Beograda i Prištine na konstruktivan način, da bi taj dijalog bio uspešan.

On je u Komitetu naveo da Srbija u poslednje vreme pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom i naveo kao primer dogovor o ličnim kartama koji je postignut letos. "To je bio zaista veliki napredak u dijalogu", ocenio je Varheji i dodao da su se sa druge strane iz Prištine videle unilateralne akcije kosovske vlade, preneo je Tanjug.

On je to rekao  odgovarajući na pitanje poslanik Lukasa Mandla iz Austrije zašto u izveštaju Komisije piše da Priština treba više da se angažuje u dijalogu sa Srbijom, ako je kako tvrdi, "Srbija ta koja blokira Kosovo".

"Mislim da je važno da se obe strane angažuju i da na kraju dijalog donese rezultat", odgovrio je Varheji.

Potreban nastavak reformi

Varhelji je dodao da je Srbija nastavila da radi na reformama za put ka Uniji uključujući tu i vladavinu prava. Srbija, kaže on, treba naročito da izmeni zakonodavstvo koje je neophodno da se primene ustavne promene u praksi u predviđenom roku.

Euronews

Komisija ocenjuje da ima napretka u borbi protiv korupcije u Srbiji.

"Očekujemo više napora u slobodi izražavanja i osobito primena akcijskog plana za medije", izjavio je Varheji.

On je na konferenciji za novinare kasnije rekao da je Srbija napravila važan napredak kada je otvorila Klaster 4 i kada je usvojila promene ustava. Kako je dodao, očekuje se da nova vlada nastavi reforme u sudstvu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskim slododana i suočavanju s ratnim zločinima. 

Upitan o izjavi predsednika Aleksandra Vučića da je dobio predlog Francuske i Nemačke o ubrzanom članstvu ka EU i ekonomskim benefitima ukoliko Kosovo postane članica UN, Varhelji je rekao da bi najbolje bilo da se to pitanje adresira na Pariz i Berlin. Kaže da Eu nije obaveštena o tome i da, ako takav predlog postoji, zainteresovani su da ga vide i možda da doprinesu. 

Novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije zvanično je objavljen danas u Briselu i ocenjen je kao oštriji u odnosu na prethodnu godinu. Ključna zamerka tiče se stope usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU koja je "značajno smanjena". 

Ocenjuje se da Srbija treba da uskladi spoljnu politiku sa EU, a Beograd i Priština se pozivaju da se konstruktivno angažuju i unaprede pregovore bez daljeg odlaganja.  Između ostalog, navodi se da su politička i medijska scena ostale polarizovane, nakon parlamentarnih izbora, bez napretka u slobodi izražavanja, da je učinjen napredak u oblasti pravosuđa, a to se odnosi na izmene Ustava.

Komentari (0)

Srbija