Region

EK predložila za BiH status zemlje kandidata, ali uz osam uslova

Komentari

Autor: Klix.ba

12/10/2022

-

14:13

EK predložila za BiH status zemlje kandidata, ali uz osam uslova
EK predložila za BiH status zemlje kandidata, ali uz osam uslova - Copyright AP/ Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izveštaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

O kandidatskom statusu sa uslovima će Savet Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno doneti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama i navedneo je osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom, navodi Klix.ba.

A u  preporuci se navodi da BiH mora preduzeti sledeće korake ukoliko želi da napreduje na evrointegracijskom putu:

  • Prioritet je usvajanje izmene i dopune postojećeg Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom veću
  • Usvojiti novi zakon o visokom sudskom i tužilačkom veću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine
  • Usvojiti zakon o sprečavanju sukoba interesa
  • Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • Odlučno unaprediti rad na osiguravanju efikasne koordinacije na svim nivoima kada je reč o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigurati funkcionisanje sistema azila
  • Osigurati zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja
  • Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima
  • Osigurati rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU

U junu 2022. su, na insistiranje Austrije i Slovenije, zemlje zaključile da su spremne dati kandidatski status BiH, ali da im je potreban izveštaj Evropske komisije i preporuka do čega je danas i došlo.

U izveštaju o procesu evropskih reformi u BiH, ocenjeno je da nema napretka te da je situacija loša u mnogim poljima. Navedeno je da su stranke iz RS kočničari euvrointegracija s obzirom na to da su duže od godinu bojkotovali rad u državnim institucijama, a samim tim i donošenje ključnih zakona iz Preporuka EK.

Razlog zbog kojeg je EK odlučila tražiti uslovni kandidatski status je, kako je naveo portal klix.ba, odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita o izbornoj reformi.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji je prilikom predstavljanja prezentacije Paketa proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu naveo da je Komisija spremna da pomogne BiH i prati napredak na terenu.

"Ovo je naša evropska ponuda narodu BiH. Očekujemo od rukovodstva BiH da iskoristi ovu priliku I da sprovede reforme što pre je moguće. To je ponuda koja se dešava jednom, uz velika očekivanja. Sve oči su uprte u lidere u BiH. Očekujemo da se formiraju institucije I da u fokusu budu EU reforme. To narod BiH zaslužuje", rekao je Varhelji na konferenciji iza medije  na kojoj su predstavljeni izveštaji.  

 

Komentari (0)

Evropa