Region

Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbi zbog litija Nikšiću u vreme korone

Komentari

Autor: RTCG

02/02/2023

-

11:45

Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbi zbog litija Nikšiću u vreme korone
Joanikije - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su danas optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i da su se na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12. maja 2020. godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze koronavirusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Mitropolit Joanikije je rekao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, sprečili mogući haos.

Podsetio ih je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nisu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija.

Podsećamo, mitropolitu i osmorici svestenika na teret se stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, zbog molitvenog hoda u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa