Region

Joanikije u božićnoj poslanici građane Crne Gore pozvao da na izborima glasaju slobodno

Komentari

Autor: RTCG

06/01/2023

-

08:27

Joanikije u božićnoj poslanici građane Crne Gore pozvao da na izborima glasaju slobodno
Joanikije u božićnoj poslanici građane Crne Gore pozvao da na izborima glasaju slobodno - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije pozvao je narod u Crnoj Gori da ima strpljenja i da molitvom za mir u državi i celom svetu doprinese razrešenju različitih kriza i sveopšte zabrinutosti.

On je, u božićnoj poruci, kazao da vernici kao punopravni i odgovorni građani Crne Gore treba da izađu na predstojeće izbore, kada god oni bili, i da slobodno po svojoj savesti glasaju za koga hoće.

"Tako će najlakše izazvati dugo očekivane promene na bolje u ovoj državi i doprineti napretku svoje dece“, naveo je Joanikije.

On je naveo da se sveopšta božićna radost koja vrhuni u svetoj liturgiji preliva u hrišćanske domove.

Joanikije je kazao da Hristovo rođenje otkriva smisao života i rađanja dece ukrepljujući roditelje da svojoj djeci pruže što više ljubavi, lijepo hrišćansko vaspitanje i dobro obrazovanje.

"U porodičnom domu kroz našu krstonosnu istoriju odnjegovane su najuzvišenije vrijednosti vjere, časti, gostoprimstva, rodoljublja, čojstva i junaštva na kojima je utemeljeno duhovno biće Crne Gore. Jasno je samo po sebi da svi oni koji javno i bestidno promovišu nemoral i prostakluk sablažnjavajući djecu i omladinu potkopavaju ceo naš narod i njegovu otadžbinu“, rekao je Joanikije.

On je kazao da su, suočeni sa zabrinjavajućim nedostacima obrazovanja dece u školama, uz pomoć dobrih ljudi i Vlade Crne Gore registrovali Pravoslavnu gimnaziju Svetog Save u Podgorici koja će početi sa radom naredne školske godine.

U njoj će se, kako je naveo, pored ostalih gimnazijskih predmeta izučavati i pravoslavna vjeronauka kao važan dio opšteg obrazovanja.

"Cilj nam je, da primenjujući najviše obrazovno - vaspitne standarde, što bolje pripremimo učenike ove Gimnazije za buduće studije po njihovom slobodnom izboru“, rekao je Joanikije, dodajući da su uvereni da će na takav način dati veliki doprinos školstvu Crne Gore.

On je rekao da vera i veronauka ne ograničavaju nego podstiču istraživačke, stvaralačke i saznajne moći čovjeka, čemu su, kako je naveo, najbolji svedoci Njegoš i Tesla među svim drugim genijalnim stvaraocima i naučnicima.

"Zbog toga sve prigovore protiv vjerskog obrazovanja u školama odbacujemo kao površne, prevaziđene ili zlonamerne“, istakao je Joanikije.

On je kazao da pravoslavna vera otkriva da sloboda čovjekova počinje razrešenjem i oslobođenjem od sveza greha.

Prema rečima Joanikija, biti slobodan znači imati široko i otvoreno srce za bližnje, ne samo za one koji isto misle, nego i za one koji misle različito i suprotno.

„Učinimo sve da razlike u mišljenjima među nama ne odvedu u podele, mržnju i raskole. Iskoristimo pomenute razlike kao važan povod za dobar i sveobuhvatan dijalog koji je ključ za rešenje mnogih nesporazuma među ljudima i za uspostavljanje njihovih bratskih odnosa“, poručio je Joanikije.

Kako je istakao, najbolji momenat da se počnu popravljati i nanovo izgrađivati međuljudski odnosi u Crnoj Gori je Božić - znameniti i svetli praznik u koji se Hristos svojim rođenjem pojavio u mračnoj vitlejemskoj pećini da svjetlošću svoga Božanstva prosvijetli tamu ovog sveta, prvenstveno ta mu grešnih ljudskih duša.

Joanikije je poručio da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i u buduće kao i do sada biti sa svojim narodom i vršiti svoju uzvišenu službu koja joj je od Boga poverena.

"Nećemo deliti svoj verujući narod ni po nacionalnoj ni po stranačkoj pripadnosti, nego ćemo širiti bratsku slogu i razumijevanje, poštovanje i praštanje“, istakao je Joanikije.

On je rekao da u božićnoj radosti, dušom i srcem podržavaju "braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji“.

"Vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u delo. Junački trpe nepravde, pritiske i progone ali ostaju vjerni zavjetu svetog kneza Lazara i nemanjićkim svetinjama“, kazao je Joanikije.

Komentari (0)

Evropa