Region

Incko murale u RS smatra "nakaradnima": Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svetu i mora imati posledice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

13:03

Incko murale u RS smatra "nakaradnima": Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svetu i mora imati posledice
Valentin Incko - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odlučio je da pred kraj mandata i uoči obeležavanja Dana Srebrenice 11. jula, lično obiđe sve lokacije u državi na kojima se nalaze murali posvećeni generalu Ratku Mladiću i drugim, kako kaže, ratnim zločincima.

U poruci za javnost BiH, Incko opisuje lična osećanja kada je došao u Foču, gde je poslednji mural postavljen Mladiću visok 25 metara.

 

 

"Šok, grč i neverica", reči su kojima Incko opisuje svoje osećanje kada je, kako kaže, u tom gradu video puno "velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca".

"Shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog sveta ...", naveo je Incko koji za situaciju s muralima kaže da je "nakaradna" i ironično primećuje da bi se mogla sačiniti "turistička karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima...".

"Foča je tu zasigurno među 'prvacima'. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravsnažno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspeli da izbegnu ruku pravde...", naveo je Incko.

Naveo je i da, dok se celi svet s pijetetom i poštovanjem seća srebreničkih žrtava, u Bosni i Hercegovini, ili, kako kaže, preciznije u entitetu Republika Srpska, "svedočimo poštovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji istorijskih činjenica...".

Smatra da međunarodna zajednica što pre treba da razmotri moguće dalje korake.

"Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civilizovanom svetu i to mora imati posledice", naveo je, između ostalog, Incko.

Komentari (0)

Evropa