Region

Vreme curi, nepoznanice ostaju: Trka za predsednika Crne Gore verovatno ide u drugi krug, Đukanovića niko ne otpisuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2023

-

17:31

Vreme curi, nepoznanice ostaju: Trka za predsednika Crne Gore verovatno ide u drugi krug, Đukanovića niko ne otpisuje
Vreme curi, nepoznanice ostaju: Trka za predsednika Crne Gore verovatno ide u drugi krug, Đukanovića niko ne otpisuje - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC, Tanjug/Milica Nikolić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manje od mesec dana je ostalo do predsedničih izbora u Crnoj Gori zakazanih za 19. mart, a nikada nije bilo toliko neizvesno ko će na kraju učestvovati na njima. Do sada je potvrđena jedino kandidatura jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, a rok da to učine i ostali ističe 26. februara. Dok neke stranke najavljuju svoje kandidate, Demokratska partija socijalista još ne saopštava da li će to biti aktuelni predsednik Milo Đukanović ili neko drugi.

Od momenta raspisivanja predsedničkih izbora, pominjala su se brojna imena potencijalnih kandidata, a mogućnost da "anti-DPS" koalicije izađe sa jednim zajedničkim praktično je u startu pala u vodu. Nekoliko nedelja pre glasanja bilans otprilike izgleda ovako: Mandić će izaći ispred DF-a, Demokrate će najverovatnije kandidovati bivšeg predsednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, a predata je i kandidatura poslanice SDP Draginje Vuksanović Stanković.

Državna izborna komisija, međutim, već je i odbila dve kandidature - lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, jer nije imao dovoljno validnih potpisa, ali i kandidata pokreta Evropa sad Milojka Spajića, što je slučaj koji je do sada izazvao najviše pažnje, pa se i dalje čeka konačna odluka ovog pokreta da li će za presednika kandidovati "opciju B" - Jakova Milatovića.

Bilo kako bilo, analitičari ukazuju da bi izborna trka mogla da bude izuzetno neizvesna, a prema njihovom mišljenju gotovo je sigurno i da će drugog kruga biti. Kandidat DPS, ko god on bio, naći će se u drugom krugu, a ko će onda osvojiti više glasova - zavisi od nekoliko faktora.

Konačan spisak i dalje nepoznat

Aktuelni mandat Đukanoviću ističe u maju, pa je predsednica skupštine Danijela Đurović izbore raspisala za 19. mart. Međutim, iako je do njih ostalo nešto manje od mesec, nepoznanica je mnogo, a situacija se prilično zakomplikovala odbijanjem kandidature Spajića.

Državna izborna komisija Crne Gore, podsetimo, nije potvrdila kandidaturu Spajića nakon što je otkriveno da on, osim crnogorskog, ima državljanstvo Srbije kao i prebivalište u obe države.

Iako u zakonu ne postoji odredba da onaj koji ima duplo prebivalište i dvojno državljanstvo ne može biti predsednički kandidat, crnogorski zakoni građanima ne dozvoljavaju da imaju državljanstvo druge države, osim u slučajevima ako je stečeno pre sticanja nezavisnosti 2006, ili ako sa tom drugom državom postoji međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu, što sa Srbijom ne postoji.

"DIK je donela odluku koja se zaista pravno može pravdati. Po zakonu vi možete da imate dva državljanstva u Crnoj Gori, ali je uslov da ne smete da steknete srpsko državljanstvo nakon 2006. Onaj koji je imao srpsko državljanstvo pre 2006. godine može da dobije crnogorsko državljanstvo tu nema nikakvih dilema. Spajić je sa tog stanovišta prekršio zakon, organi Srbije su stavili dokumentaciju na zahtev DIK, a taj zahtev DIK može da bude pravno sporan zato što je DIK poslao zahtev srpskim organima o statusu Spajića što se tiče prebivališta pre nego što je Spajić podneo kandidaturu", rekao je za Euronews Srbija profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić.

Euronews

Pokretu Evropa sad ostala su još četiri dana da donese odluku o tome da li će umesto Spajića kandidovati još jednog od lidera pokreta Jakova Milatovića. Druga opcija bi, smatraju analitičari, bila podrška Bečiću, a upravo lider Demokrata najviše i profitira od ovog povlačenja Spajića.

"Zasad najviše profitira Bečić, i Mandić vrlo malo. Bečićevo biračko telo, biračko telo demokrata se u velikoj meri preklapa sa biračkim telom Evropa sad. Kad bi se oni dogovorili oko zajednikog kandidata, velika verovatnoća bi bila da Bečić bude novi predsednik Crne Gore, tako da najviše je on na dobitku. Ako u utakmicu uđe Milatović kao prva zamena Spajiću, ne znamo koji će tačno deo velike podrške koju je imao gospodin Spajić uspeti da se prelije ka Milatoviću, da li u potpunosti, da li deo i naravno taj deo koji se ne prelije opet bi išao Bečiću. Imamo neizvesnu utakmicu", dodao je Bešić.

Još dva imena koja se pominju za potencijalni ulazak u predsedničku trku su i lidera Demohrišćanskog pokreta Dejana Vukšića, kao i nekadašjeg ministra pravde Vladimira Leposavića, međutim, Bešić ističe da je sva prilika da do tih kandidatura neće doći.

Još se čeka DPS

A jedno od najvažnijih pitanje jeste i hoće li se aktuelni predsednik Milo Đukanović boriti za svoj drugi mandat. Izbor DPS kandidata, prema rečima njihovih predstavnika, zavisiće od organa te partije i njihovih unutarpartijskih konsultacija. Zasad, osim Đukanovića, u igri je i bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. DPS će, kako prenose crnogorski mediji, u petak odlučiti ko će biti kandidat te stranke na predsedničkim izborima.

"Njihovo oklevanje više ima veze sa tim da je konfuzija i u njihovim redovima, pre svega u glavi prvog čoveka koji ni nakon 30 godina nije doneo odluku o svom povlačenju, verovatno tokom popodneva i večeri znaće se konačno i to, postoji mala mogućnost da kandidat bude i gradonačelnik Podgorice bude Vuković, ali ipak su mnogo veće šanse na strani Đukanovića, ali ne treba isključiti ni iznenađenje", rekao je za Euronews Srbija osnivač Vijesti Željko Ivanović.

Euronews

Kako ističe, Đukanovićevu kandidaturu "pogirao" je i Spajićev slučaj.

"Ovaj mali zemljotres koji je bio oko Spajićeve kandidature je uticao na njega da on ipak počne da razmišlja da se kandiduje jer su im tako pokazala istraživanja da im se onda neke šanse povećavaju, ali pre nego što se desilo to što se desilo sa Spajićevom kandidaturom, on je doneo odluku da se ne kandiduje i razmišljao je o par alternativnih rešenja, međutim sada je ponovo u igri", rekao je Ivanović.

Kako ističe Bešić, čeka se krajnji rok iz taktičnih razloga, a Đukanović nema najbolje izglede na ovim izborima.

"Mandić je prvi ušao u kandidaturu i to je dobro za njega, oni nisu imali dilemu, ali pre svega čeka se DPS, Đukanović je očito u dilemi da li da se kandiduje ili ne. On nema najbolje izglede na ovim izborima i onda je verovatno u dilemi da li da tu palicu prepusti nekom drugom ili da izađe na izbore koji su vrlo upitni sa stanovišta njegovog rezultata", istakao je Bešić.

Šanse u drugom krugu

Sagovornici Euronews Srbija sigurni su da će se predsednik Crne Gore birati u drugom krugu predsedničkih izbora koji bi onda trebalo da se održe 2. aprila. Kako ističe Ivanović, nema nikakve šanse da bilo ko pobedi u prvom krugu.

"Ko god bude ispred DPS ima najveće šanse da uđe u drugi krug, ko će biti protivkandidat to je velika neizvesnost na ovom drugom anti-DPS", rekao je on.

Ukoliko Đukanović bude kandidat DPS, upravo on će i osvojiti najviše glasova u prvom krugu. Ipak, raspored bi mogao na novom glasanju da bude drugačiji.

"Nezamislivo je da nemamo drugi krug, ja ne vidim način da neko pobedi u prvom krugu. Ako bude Đukanović kandidat on će imati najveći broj glasova u prvom krugu, ali je sasvim izvesno da ćemo imati drugi krug, DPS kolokvijalno ni od koga ne može da uzme glasove. Tu jedino u drugom krugu ako se plasira, a nije nemoguće, Mandić ima problem i to je jedini scenario, makar u ovoj situaciji, bi DPS dobio izbore. Glasači Spajića, Milatovića i Bečića u toj situaciji ostali bi u apstinenciji, neki bi otišli da glasaju za Mandića, ali to izgleda ne bi bilo dovoljno da dobije drugi krug. Savki drugi scenario, ako Milatović i Bečić idu u drugi krug, DPS gubi", zaključio je Bešić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa