Region

Hrvatski Sabor raspravlja o opozivu premijera: Opozicija Plenkovića tereti za afere, loše zdravstvo, sporu obnovu zemlje

Komentari

Autor: Fonet

22/02/2023

-

21:40

Hrvatski Sabor raspravlja o opozivu premijera: Opozicija Plenkovića tereti za afere, loše zdravstvo, sporu obnovu zemlje
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski Sabor sutra će raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića na predlog 33 opoziciona poslanika, koji kao razloge za opoziv navode korupcionaške afere, nesprovođenje zdravstvene reforme i sporu obnovu nakon zemljotresa.

Predlog za pokretanje pitanja poverenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Plenković 2016. godine postao premijer. Opozicija je proteklih godina bezuspešno pokušavala da smeni niz ministara, ali nikad premijera, prenosi Hina.

Pitanje poverenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret, koji je, u saradnji s ostatkom opozicije, prikupio potreban broj potpisa da se taj predlog nađe u saborskoj proceduri.

Opozicija navodi da su brojni razlozi za opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere Software i SMS, u kojoj je premijer, kako navode, kompromitovan zbog poruka bliskih saradnika upućenih direktorima javnih preduzeća.

Vlada je odbacila sve navode kao neutemeljene i istakla da nema osnova za izglasavanje nepoverenja premijeru.

Radi se o predlogu koji se "zasniva na nizu neistina i netačnih tvrdnji", naveli su iz vlade, koja se o inicijativi oglasila u pet detaljno objašnjenih tačaka.

"Potpuno je neistinita tvrdnja da je predsednik Vlade kompromitovan tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima, jer one ničim ne ukazuju na njegovu povezanost sa bilo kakvim sumnjivim radnjama", navela je Vlada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa