Region

Plenkovića ne brinu tenzije i moguća destabilizacija Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

11:33

Plenkovića ne brinu tenzije i moguća destabilizacija Zapadnog Balkana
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je zabrinutost da bi tenzije na Zapadnom Balkanu mogle dovesti do destabilizacije i poručio da EU nikada više nije bila angažovana na ovom području, kao što je to bilo tokom prošle godine.

"Nikad nije bilo više angažmana Evropske unije na najvišem nivou na Zapadnom Balkanu nego 2022.", rekao je Plenković u izjavi za Evronjuz.

Ipak, upozorava, treba biti oprezan.

"Ali, moramo ostati oprezni, angažovani, a svi čelnici treba da preuzmu odgovornost. Jer što su države stabilnije i bolje funkcionišu, brži će biti njihov put prema Evropskoj uniji", rekao je Plenković.

Govoreći o odgovoru Evrope na rusku agresiju, Plenković je rekao da ima osećaj da Evropska unija dosad nije nikad pokazala takvo jedinstvo i odlučnost, uz "jasnu i artikulisanu osudu Rusije" i veliku solidarnost s Ukrajinom. 

Taj sukob će, kao i svi drugi, završiti za "diplomatskim stolom", smatra Plenković.

Evropa, naglašava, mora nastaviti da podržava Ukrajinu.

Ponovio je da Hrvatska može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije Podunavlja, istakavši pritom "posebno za ruske medije" reč "mirna". 

"To je bila fantastična operacija pre 25 godina i mislim da se taj model može primeniti i na regije Donjecka i Luganska", rekao je, između ostalog, Plenković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa