Region

Meloni: Proširenje EU na Balkan mora biti prioritet

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

15:00

Meloni: Proširenje EU na Balkan mora biti prioritet
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug AP/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da proširenje na Balkan mora biti prioritet Evropske unije i istakla ja potrebno da EU razvije novu viziju prema tom regionu.

Govoreći na konferenciji pod nazivom ''Italija i Zapadni Balkan: rast i integracija'', ona je navela da je dovođenje ''više Italije'' na Balkan cilj njene vlade.

''Od nas to traže prijatelji regiona, lično sam to primetila na samitu u Tirani. Mi smo protagonisti u regionu, ali moramo da obnovimo pristustvo i ulažemo u strateške sektore'', rekla je Meloni.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je da je stabilnost Balkana kao regiona fundamentalno važna, jer migracioni tokovi iz Turske prolaze kroz Balkan.

''Stabilnost znači mogućnost ekonomskog rasta i prisustva naših kompanija. Već smo bili u Srbiji i na Kosovu kako bismo pomogli oko dijaloga, a zahvaljujući prisustvu velikog broja italijanskih vojnika, verujem da možemo uraditi pozitivne stvari'', rekao je Tajani.

On je ocenio da je potrebno povećati prisustvo Italije na Zapadnom Balkanu kako bi taj region postao deo evropskog tržišta.

''Želimo da balkanske zemlje budu u evropskoj orbiti, to znači da moramo biti kredibilni, ozbiljni, pouzdani, da ulažemo. U politici čim ostavite malo prostora neko će ga zauzeti. Ako smo politički prisutni, sa našom ekonomijom, ali i sa našim mirovnjacima, onda nema opasnosti da neko taj prostor zauzme'', rekao je Tajani.

Italijanski šef diplomatije je naveo da su pored Rusije i mnogi drugi zainteresovani za Balkan.

''Zato Evropa i Italija moraju povećati prisustvo'', zaključio je Tajani.

Komentari (1)

Bojo

24.01.2023 17:54

Gospođo Meloni, u pravu ste! Na Balkanu je kao u braku, ako muškarac ne popunjava potreban prostor, odmah neko drugi uleće!

Evropa