Region

Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik: Politička odluka

Komentari

Autor: RTRS, Kliks

02/03/2023

-

14:49

Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik: Politička odluka
Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS, Dodik: Politička odluka - Copyright Ustavni sud BiH

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH suspendovao je danas privremeno Zakon o neporektnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke. Odluka nije doneta jednoglasno, protiv je bio sudija Zlatko Knežević. Ovu odluku predsednik RS Milorad Dodik nazvao je školskim primerom politički dirigovane odluke za koju sud nije naveo nijedan konkretizovani pravni ili činjenični razlog.

Kako perenosi Kliks, Sud je objedinio sve četiri pristigle apelacije za odlučivanje o privremenoj meri, koje su podneli Denis Bećirović, Željko Komšić, 11 zastupnika u Predstavničkom domu i pet delegata u Domu naroda BiH.

Podsetimo Zakon je trebalo da stupi na snagu 28. februara ove godine, ali je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, početkom sedmice  objavio da je suspendovao primenu Zakona koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj.

Prošle nedelje iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reaguje kada je u pitanju taj sporni zakon pre nego što, kako navode iz OHR-a, "nastane nepopravljiva šteta".

Veće za sprovođenje mira je Šmitu dalo "zeleno svetlo" da posegne za svojim ovlašćenjima ukoliko ne bude odluke Ustavnog suda koja bi onemogućila stupanje na snagu ovog zakona.

Međutim, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Republika Srpska ostaje na snazi.

Dodik je reagovao i nakon odluke Ustavnog suda.  On je naveo da je privremenom suspenzijom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi "pravno pokrio" njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja.

"Privremena mera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smešnim i nepravnim izgovorom "zato što se radi o složenom pitanju" i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu", rekao je Dodik, a prenosi RTVRS.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa