Region

Komšić najavio apelaciju protiv zakona o nepokretnoj imovini RS: Antiustavno delovanje Dodika i Skupštine RS

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

23:45

Komšić najavio apelaciju protiv zakona o nepokretnoj imovini RS: Antiustavno delovanje Dodika i Skupštine RS
Željko Komšić - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) najavio je da će podneti apelaciju protiv zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

On je rekao da ne očekuje da će Osmorka (SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović, Za nove generacije) nešto preduzeti po ovom pitanju, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Komšić je najavio apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine dan uoči razmatranja pomenutog zakona u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

"S obzirom na to da nije kažnjen, nego nagrađen za antiustavno delovanje (Milorad) Dodik (predsednik SNSD-a i predsednik RS-a) nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je reč o imovini, tu već imamo presudu Ustavnog suda gde su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS. Ako ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnesena apelacija Ustavnom sudu", najavio je on.

Komšić misli da će Osmorka, koja je na državnom nivou u koaliciji sa SNSD-om i HDZ-om, nešto učiniti po pitanju ovog zakona.

"Dodik očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom. Naravno, za ovakvo delovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašanjem ohrabruju antiustavno delovanje Dodika i skupštine RS. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promenio, ne očekujem da preduzmu bilo šta", zaključio je Komšić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine po zahtevu šest delegata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine utvrdio je da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit je suspendovao zakon o nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa