Region

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon RS o nepokretnoj imovini, Dodik odluku nazvao "neustavnom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/09/2022

-

16:42

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon RS o nepokretnoj imovini, Dodik odluku nazvao "neustavnom"
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS jer je to, kako je naveo, nadležnost BiH.

Ustavni sud je stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini RS. Sud je na današnjoj sednici ponovio stav iz ranijih odluka o tome da je, kako bi se rešilo to pitanje, formirana Komisija za državnu imovinu, prenosi Srna.

Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji hitnost i obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Zahtev za ocenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske podnelo je šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zahtev su podneli članovi Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i delegat hrvatskog kluba Zlatko Miletić.

Srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Milorad Dodik, komentarišući ovu odluku, rekao je da "Sarajevo pokušava da neustavno ovlada onim što ne pripada BiH nazivajući se državom koja nije država".

"Ustavni sud je nakaradni sud. Sve što sam ikada rekao najgore o tome sudu i sad bih ponovio. Radi se o grupi ljudi koji su politički motivisani da nanesu probleme i naprave neki novi sistem koji nije moguć. Imovina pripada entitetima po Dejtonskom sporazumu, u Ustavu piše da sve ono što nije izričito dato BiH ne pripada BiH. Na taj način BiH nikako nije mogla da ovlada bilo čim osim onim što entiteti daju. Međutim, oni hoće da promene tu paradigmu, doveli su čoveka koji nije izabran u Savetu bezbednosti, dovode strance u Ustavni sud, sa dva muslimana oni ovde keriraju šta hoće", rekao je za ATV Dodik.

Takođe, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čublrilović rekao je da je Ustavni sud BiH doneo "politički motivisanu odluku i nastavio dosadašnju praksu prihvatanja zahteva političkog Sarajeva koji su usmereni protiv interesa Republike Srpske", saopšteno je iz Skupštine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.

Zvaničnici RS smatraju da je imovina Srpske ona koja se nalazi na njenoj teritoriji, a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa