Region

Dodik o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS: "Šmit krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum"

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

12:22

Dodik o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini RS: "Šmit krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum"
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Suspenzija Zakona o imovini Republike Srpske od Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje zbog načina na koji je nametnut za visokog predstavnika BiH, je kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da Šmit u Srpskoj radi ono što nikada ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

"Sve što sam ranije govorio o Kristijanu Šmitu mislim i dalje – on je lice bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalifikovan da se meša u unutrašnja pitanja BiH. I da je po Dejtonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je juče uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Istakao je da Šmit nameće Republici Srpskoj ono što ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

"Podsećam ga da Ustav slobodne države Bavarske nju definiše kao slobodnu i narodnu državu u kojoj odluke donose narodni predstavnici kroz parlament. Te odluke tiču se pitanja čak i policije i spoljnih poslova, a naročito imovine. Odluka Kristijana Šmita je zato ništa drugo do nedemokratski i neevropski čin u 21. veku", rekao je Dodik.

Ono na šta nikada ne bi pristao kao građanin Bavarske, istakao je Dodik, Šmit želi nametnuti srpskom narodu i Republici Srpskoj.

"Politička kriza u BiH je velika, to niko ne spori. Ali, njeni koreni nisu u Republici Srpskoj. Republika Srpska traži svoja prava koja hiljadu kilometara dalje najnormalnije ostvaruju građani države iz koje dolazi gospodin Šmit. Republika Srpska i srpski narod imaju svoje demokratske procedure i svoje izabrane predstavnike i niko problem u BiH neće rešiti na ovaj način", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Sada je, ističe, potpuno jasno da nije problem Dodik, već je problem što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojaće.

"Ne napadaju oni Republiku Srpsku zbog Dodika, već Dodika zbog Republike Srpske. Problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu nametnuti unitarnost. To je nemoguće. Ne samo zato što mi istorijom imamo pravo na naše postojanje ovde već na to demokratski ne pristajemo", poručio je Dodik.

Konstatovao je da sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu ono što ostaje Republici Srpskoj jeste sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopšte.

"Ja ću ponovo učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Kristijan Šmit misli da ovim utiče na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati da oceni ko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski", poručio je Dodik.

"Osećam se bezbednima ko me čuva MUP Srpske"

Dodik je kasnije izjavio da je dobio informacije o ugroženoj bezbednosti njega i njegove porodice od MUP-a, i da se oseća bezbednim ukoliko ga čuva MUP Srpske. 

"Poštujem izvore koje su oni predočili. Sa nekoliko strana je dostavljena identična informacija o mojoj mogućoj ugroženosti. U narednim danima pratiću na koji način se razvija ta aktivnost", rekao je Dodik za RTRS.

Kaže da će se u skladu sa preporukama MUP-a prilagoditi potrebama pojačane bezbednosti.

Komentari (0)

Evropa