Region

Lekić: Pokušaću da sastavim vladu do isteka roka, nedostaje podrška četiri poslanika

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

16:39

Lekić: Pokušaću da sastavim vladu do isteka roka, nedostaje podrška četiri poslanika
Lekić: Pokušaću da sastavim vladu do isteka roka, nedostaje podrška četiri poslanika - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar Miodrag Lekić odlučio je da obnovi pregovore o formiranju crnogorske vlade, a koaliciji Crno na Bijelo, čija mu podrška nedostaje u parlamentu, ponudio je da budu deo njegovog kabineta ili da podrže manjinsku vladu.

Lekić je, u intervjuu agenciji Mina, rekao da je odluku da obnovi pregovora o formiranju vlade doneo nakon što ga je premijer Dritan Abazović obavestio da ne može da obezbedi podršku 41 poslanika za formiranje vlade na čijem bi čelu bio.

Lekić je kazao da će pokušati da sastavi vladu do 16. marta, kada ističe rok, da za sada ima podršku 37 poslanika parlamentarne većine, i da mu nedostaju četiri glasa predstavnika koalicije Crno na Bijelo.

On je rekao da je, koaliciji Crno na bijelo, odnosno Građanskom pokretu (GP) URA i Civisu, ponudio da budu deo njegovog kabineta na funkcijama koje su ranije dogovarane.

"Druga varijanta je da podrže manjinsku vladu. Oni su bili u dve manjinske vlade – 42. i 43. Na njima je da odluče i preuzmu odgovornost", naveo je Lekić i dodao da bi u vladi bili i predstavnici Demokratskog fronta (DF).

Upitan da li GP URA i Civis problematizuju eventualno učešće DF-a u bezbednosnom sektoru, Lekić je odgovorio da je situacija oko tog sektora dramatizovana i pravdana spoljnim uticajima.

"Dok sam ovo koordinirao, niko se nije mešao, ni spoljni ni unutrašnji faktori, mimo igre koje prepoznaje Ustav. Iz DF-a nisu ni zainteresovani da budu u bezbednosnom sektoru", kazao je Lekić.

On je rekao da je ovo pokušaj da se formira vlada sa DF-om koji, kako je Lekić rekao, ima rezultate na izborima.

"Imaju čak i veće rezultate nego tri ministarska mesta. Ne vidim da je DF problem, oni bi učestvovali u vladi sa tri ili četiri ministra", saopštio je Lekić.

On je rekao da je, na početku pregovora pre tri meseca, napravio strukturu vlade od stranaka koje bi participirale.

"Ne vidim, ako dođemo do većine od 41 poslanika, da će biti problem personalno imenovanje ministara, jer smo strukturu još ranije dogovorili", kazao je Lekić.

Na pitanje da li je u redu da se vlada formira na osnovu Zakona o predsedniku, koji bi trebalo da se nađe pred Ustavnim sudom, Lekić je odgovorio da to rešenje "moguće nije idealno, ali je legitimno"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa