Region

Vlada Federacije BiH proglasila 11. jul za Dan žalosti

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

23:18

Vlada Federacije BiH proglasila 11. jul za Dan žalosti
Vlada Federacije BiH proglasila 11. jul za Dan žalosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sednici u Mostaru, proglasila 11. jul za Dan žalosti u Federaciji BiH.


U obrazloženju ove odluke tvrdi se da su tokom proteklog rata na teritoriji BiH "počinjeni brojni zločini" i da su se dogodile tragedije ogromnih razmera, ali da je "po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici", saopšteno je na sajtu Vlade Federacije BiH.

Članovi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice ranije su zatražili da Savet ministara smeni, odnosno razreši dužnosti ministra inostranih poslova u Savetu ministara BiH Biseru Turković zbog inicijative da 11. jul bude proglašen Danom žalosti.

Predsednik ove organizacije Branimir Kojić rekao je u izjavi za Srnu da u proteklom ratu nije ginuo samo jedan narod, pa da samo njemu bude posvećen dan žalosti.

Turkovićeva je samoinicijativno od ambasadora i diplomatskih predstavnika BiH tražila da na Dan sećanja na srebreničke žrtve zastave na predstavništvima budu spuštene na pola koplja.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je od ambasadora BiH iz Republike Srpske tražio da to ne čine.

Komentari (0)

Evropa