Region

Hrvatska postala punopravni partner u programu Global Entry, građanima još lakše putovanje u Ameriku bez viza

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

20:11

Hrvatska postala punopravni partner u programu Global Entry, građanima još lakše putovanje u Ameriku bez viza
Hrvatska postala punopravni partner u programu Global Entry, građanima još lakše putovanje u Ameriku bez viza - Copyright Prinskrin/AP

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski građani sada mogu još lakše putovati u SAD, nakon što je Hrvatska danas postala punopravni partner u programu Global Entry, saopštili su hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Američka agencija za zaštitu carina i granica (CRB), prenosi agencija Hina.

Članstvo omogućava putnicima sa niskim rizikom i prethodno ovlašćenim putnicima brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u zemlji.

Zainteresovani za poslovno ili turističko putovanje u SAD mogu se od danas prijaviti za Global Entry, koji trenutno ima deset miliona članova.

Hrvatska se tako pridružila grupi od 14 zemalja partnera: Bahreinu, Argentini, Kolumbiji, Nemačkoj, Indiji, Meksiku, Holandiji, Panami, Južnoj Koreji, Singapuru, Švajcarskoj, Tajvanu, Brazilu i Velikoj Britaniji.

Prema CRB-u, oni koji se prijave prolaze strogi skrining i moraju završiti intervju, a kada postanu članovi, dodatni skrining je moguć pri ulasku u SAD. Kršenje odredbi i uslova programa rezultiraće ukidanjem privilegija članstva, upozorila je američka agencija.

„Današnje saopštenje simbolizuje napore i posvećenost naših zemalja negovanju odnosa koji olakšavaju trgovinu, ali, što je isto tako važno, jačaju našu bezbednost, kao i dobrobit naših građana“, rekao je Metju Dejvis, viši zvaničnik CRB-a.

Puno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry usledilo je ubrzo nakon što se Hrvatska pridružila američkom programu ukidanja viza u oktobru 2021, koji omogućava Hrvatima da putuju u SAD bez viza do 90 dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa