Region

Grupa NATO brodova u poseti Hrvatskoj ratnoj mornarici, planirane zajedničke vežbe

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2023

-

16:43

Grupa NATO brodova u poseti Hrvatskoj ratnoj mornarici, planirane zajedničke vežbe
Grupa NATO brodova u poseti Hrvatskoj ratnoj mornarici, planirane zajedničke vežbe - Copyright AP/U.S. Coast Guard

veličina teksta

Aa Aa

Grupa NATO brodova iz formacije SNMG2 posetiće Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Split u sklopu posete Hrvatskoj od 12. do 16. marta, a planirano je i zajedničko uvežbavanje na moru, najavljeno je iz hrvatskog Ministarstva odbrane​.

​Kako se navodi, u sastavu grupe nalaze se komandni brod, američki razarač RM USS "Džejms Vilijams", fregata Grčke Ratne mornarice (RM) "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "B​arbados" (F-244), fregata Holandije RM HNLMS "D​e Z​even P​rovincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "F​rederikton" (F-337), prenosi Hina.

Svi brodovi ​će ​bit​i vezani u splitskoj Gradskoj luci​, a grupom NATO brodova komanduje komodor Skot Sireta iz američke Ratne mornarice.

​"​Tokom posete planirano je zajedničko uvežbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne saradnje prilika su za zajednička uvežbavanja, razmenu znanja, veština i iskustava u cilju unapređenja interoperabilnosti. Pored zajedničkog uvežbavanja, planirana su i sportska nadmetanja​", najavili su iz MORH- a​. 

Ova grupa NATO brodova posećivala je samostalno i ranije hrvatske gradove, ali sada je u punom sastavu i ta je poseta jedna od većih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa