Region

U Crnoj Gori sporne Torlakove BCG vakcine primilo 660 dece: Povučeno 1.467 doza

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

14:36

U Crnoj Gori sporne Torlakove BCG vakcine primilo 660 dece: Povučeno 1.467 doza
U Crnoj Gori sporne Torlakove BCG vakcine primilo 660 dece: Povučeno 1.467 doza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Torlakovu BCG vakcinu iz sporne serije primilo je 660 dece u Crnoj Gori, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Lekari će pratiti stanje kod dece koja su primila spornu vakcinu, prenela je RTCG. Sporna serija BCG vakcine Instituta Torlak povučena je sa crnogorskog tržišta.

Proizvođač TORLAK-Beograd je seriju 2710822 povukao iz upotrebe zbog, kako je u opozivu navedeno, potencijalnog odstupanja u proizvodnji te da očekivani imunski odgovor kod izuzetno malog broja pacijenata može biti nepotpun.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Crne Gore Slađana Ćorić na pres konferenciji je kazala da je u spornoj vakcini uočen smanjen broj živih bakterija, pa samim tim može doći do smanjenog dejstva vakcine.

"Sumnja se da deca neće imati adekvatnu zaštitu, a nema drugih neželjenih reakcija", navela je ona.

Svaki roditelj će biti obavešten, a lekari čekaju impute da li je deci potrebna dodatna imunizacija.

"Preduzećemo sve potrebne mere", poručila je ona i kazala da je povučeno 1.467 doza vakcina.

Direktorka Agencija za lekove i medicinska sredstva Crne Gore Snežana Mugoša pojasnila je da je proizvođač bio dužan da dostavi dva sertifikata.

"Kvalitet vakcine je nesporan. Proizvođač je dužan da prati ciklus leka i vrši analize. Torlak je sproveo analizu i pet meseci od proizvođenja, ustanovljeno je broj živih baktetija snižen 8,1 odsto. Torlak smatra da to ne utiče na efikasnost ni na bezbednost leka", poručila je Mugoša.

Razloga za zabrinutost, kako ističe, nema.

Isto smatra i direktor Montefarma Goran Marinović, koji je naveo da su reagovali odmah.

"Ovo su potpuno bezbedne vakcine, samo ne daju imunološki odgovor 100 odsto. Nema potrebe da alarmiramo nikoga, jer ne preti nikakva opasnost", tvrdi Marinović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa