Društvo

Šta ako je beba primila povučenu Torlakovu BSG vakcinu i da li treba ponoviti vakcinaciju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/03/2023

-

20:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iz zdravstvenih ustanova u Srbiji povučena je jedna serija Torlakove BCG vakcina, jer nema dovoljnu aktivnost. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja povučene su 834 bočice, ali nisu precizirali da li je i koliko dece u prethodnom periodu primilo tu vakcinu. Dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i imunologiju kaže da "nema mesta za paniku" i da se bezbednost dece ne dovodi u pitanje.

Dr Dragoslav Popović, konsultant za vakcine i imunologiju smatra da "nema mesta za paniku" i da sporna vakcina ne može da nanese nikakvu štetu deci koja su je primila.

"Sigurno da je serija koja je bila u opticaju poslednja tri meseca u početku bila delotvorna. Jedino što može da se desi je da se poveća broj onih kojima se ožiljak koji očekujemo posle BCG vakcinacije ne razvije brzo i ne razvije jako. Roditelji, čija su deca primila ovu vakcinu, ne treba da brinu. Potrebno je da se konsultuju sa pedijatrom da li treba da se ponovi vakcinacija. Verujem da je to mali broj dece", naveo je Popović.

profimedia

 

Smatra da je veoma važno što vakcinacija nije prekinuta, jer je sporna serija zamenjena novom.

Upitan da li dupla vakcinacija može da predstavlja opasnost za decu, Popović je rekao da "nema nikakve opasnosti".

Navodi da na ovaj slučaj treba gledati kao na garanciju da su sve vakcine koje su u upotrebi dobro kontrolisane i nakon distribucije i da se pravovremeno reaguje na bilo kakvu situaciju koja liči ovoj.

"Šteta po decu je, srećom, minimalna. Ova vakcina, osim što se koristi u kontroli tuberkuloze, ona ima važan uticaj na primarni imunitet. zato je važno da se da deci jer im daje dobar start na početku života", naveo je on.

Podseća da se Torlakova BCG vakcina proizvodi po ustaljenoj tehnologiji, poslednjih 100 godina. 

"Torlak može da proizvede tu vakcinu, siguran sam da je njima potrebna finansijska injekcija i rekonstrukcija pogona. Uz minimalna ulaganja oni mogli da nastave proizvodnju. Vidim da će u skoroj budućnosti doći do promene paradigne ove vakcine, jer se koristi i u lečenju nekih slučajeva mokraćne bešike. Ta vakcina ima mnogo širi značaj od orginalnog, a to je kontrola tuberkuloze", rekao je Popović.

Zastarela oprema

Nezvanično saznajemo da je u Institutu Torlak pre nekoliko dana bila inspekcija Ministarstva zdravlja. Zaposleni tvrde da je problem sa vakcinom nastao zbog zastarela opreme, u koju decenijama nije ulagano. 

"Sada je naloženo da se povuče serija koja je izašla na tržište, zato što nema dovoljnu aktivnost. U njoj nema ničeg štetnog, ali deca nisu dovoljno zaštićena", rekla je za Euronews Srbija jedna od zaposlenih koja radi na proizvodnji vakcina u Torlaku.

Objašnjava da se godinama nije ulagalo u opremu i da je "liofilizator", koji se koristi u proizvodnju BCG vakcina, zastareo i da vakcina gubi na aktivnosti. Napominje da nov aparat, koji bi rešio muke u pogonu za BCG vakcinu, košta oko 350.000 evra. 

Ovo nije prvi slučaj problema sa BCG vakcinama u Srbiji.  Prošle godine bebe u porodilištima u Srbiji štitile su bugarske BCG vakcine. Da Torlak nije mogao da proizvede cepivo javnost je saznala nakon incidenta u porodilištu GAK "Narodni front" kada je više od 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto vakcine. 

Naime, do zabune je došlo jer je Torlakova vakcina pakovana zajedno sa rastvaračem, dok su kod vakcine iz Bugarske odvojeno pakovani rastvarač i aktivna supstanca. Sestra je mislila da je ampula rastvarača kompletna vakcina i deca su tako primila samo fiziološki rastvor. 

BCG vakcina se daje novorođenčetu u porodilištu i štiti od tuberkuloze. Kako je za Euronews Srbija nezvanično potvrđeno u Torlaku, serija je povučena jer vakcine nemaju dovoljnu aktivnost - ne bi proizvele očekivan imunski odgovor i ne bi dovele do očekivanog nivoa zaštite. 

U Ministarstvu zdravlja tvrde da je do povlačenja došlo usled "minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka", te da je Torlak doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Srbije. 

Ističu da je sporna serija povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, a da brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica cepiva, kao i da ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi.

"Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu", navodi se u saopštenju.  

 

Komentari (0)

Srbija