Region

Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, donećemo odluku o samostalnosti Srpske

Komentari

Autor: RTRS

23/03/2023

-

17:01

Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, donećemo odluku o samostalnosti Srpske
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska doneti odluku o samostalnosti, ukoliko Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, preneo je RTRS.

On je na pitanje novinara kako će Republika Srpska reagovati ako Šmit pokuša da nametne taj zakon rekao "otići ćemo na Narodnu skupštinu i donećemo odluku o samostalnosti Republike Srpske".

Podsetimo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. decembra prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

Ustavni sud BiH je taj zakon stavio van snage, odlučujući na osnovu apelacije šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Nakon toga Zakon je krajem februara suspendovao i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Nakon toga bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović uputio je zahtev Pravobranilaštvu BiH za informaciju o tome šta je "preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države u vezi s izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH".

Dodik je nakon toga poručio da pitanje zakona o imovini BiH nikada neće doći na dnevni red i istakao da imovina po Ustavu i Dejtonskom sporazumu nesumnjivo, bez ikakve potrebe za dokazivanjem, pripada entitetima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa