Region

DPS prihvatio ostavku Đukanovića, za v.d. predsednika stranke postavljen Danijel Živković

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2023

-

15:15

DPS prihvatio ostavku Đukanovića, za v.d. predsednika stranke postavljen Danijel Živković
DPS prihvatio ostavku Đukanovića, za v.d. predsednika stranke postavljen Danijel Živković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) prihvatio je danas ostavku predsednika Mila Đukanovića na liderskoj funkciji u stranci, a za v. d. je postavljen Danijel Živković, pišu podgoričke Vijesti.

Odluka je doneta na sednici snici GO u Podgorici. Ranije je najavljeno da će osim ostavke Đukanovića tema sednice biti vanredni parlamentarni izbori zakazani za 11. jun, kao i priprema neposrednih izbora za šefa DPS.

Đukanović je ostavku na lidersku poziciju u DPS podneo juče, nakon poraza na predsedničkim izborima 2. aprila od protivkandidata Jakova Milatovića. Đukanović se na čelu DPS-a nalazio od 1998. godine.

Đukanović je zjavio da je odluku o promenama na vrhu stranke doneo da bi mogli da pomognu da Crna Gora dostigne ostvarenja kojima teži, jer, kako je naveo, "ne možemo se pogađati da li će biti EU ili srpski svet".

"Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsednika izabere Danijel Živković. DPS je iznedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkatnijih ljudi te generacije je Živković, i ubeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji poverenja", rekao je Đukanović u prvom obraćanju javnosti nakon što je Glavni odgbor DPS prihvatio njegovu ostavku na liderskoj poziciji u stranci.

Rekao je da je na sednici dugo razgovarano o rezultatima predsedničkih izbora, da je konstatovano da nije osvojen mali broj glasova, ali da je osnovna ocena da, kako je kazao, "nismo zadovoljni rezultatom i da su naši planovi bili više postavljeni".

Poručio je da DPS ne posustaje u svom optimizmu koji je, kako je ocenio, "vrlo realan i utemeljen".

Hvaleći svoju i politiku stranke, Đukanović je ponovo kritikovao vlast koja je njegovu DPS posle tri decenije vlasti poslala u opoziciju, ali nije propustio priliku da ponovi da, kako je naveo, "Crna Gora srlja putevima velikosrpakog nacionalizma".

Smatra da na crnogorskoj političkoj sceni nema ozbiljne alternative onome što je pokazao DPS, ali da uvažavaju mišljenje građana.

"Povukli smo novi potez tako što sam ja odlučio da se povučem s dužnosti predsednika nakon dvadesetpetogodišnjeg upravljanja partijom, na koje sam ponosan. Nije to moja uspešnost, nego uspešnost te politike koju sam personifikovao", naveo je Đukanović i najavio da ostaje u "frontu borbe".

"Ne možemo se pogađati hoće li biti EU ili srpski svet". Rekao je da je rok za unutarstranačke izbore tri meseca od parlamentarnih izbora, dakle - 11. septembar.

Ko je Danijel Živković?

Danijel Živković je rođen 15. avgusta 1987. godine u Pljevljima. Završio je Pravni fakultet i specijalizovao je ustavno pravno na političkom smeru, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Kako dodaju, svoje radno iskustvo započeo je kao Samostalni savetnik III – pripravnik, u Službi za kadrovske poslove Opštine Pljevlja, nastavio u Rudniku uglja AD Pljevlja, kao referent za pravne poslove u Službi za pravne poslove. Obavljao je i poslove Samostalnog savetnika III - za kadrovske poslove u Službi za kadrovske poslove i ljudske resurse, Opštine Pljevlja.

Živković je takođe bio je i odbornik u Skupštini opštine Pljevlja od 2014. godine gde je bio član Odbora za izbor i imenovanja, kao i član Odbora za statut i propise, kao i predsjednik Odborničkog kluba DPS, SD, BS Pljevlja.

Od 1. jula 2017. godine poslanik je u Skupštini Crne Gore, gde u 26. sazivu obavlja funkciju i član Ustavnog odbora, Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.
Aktuelni je šef Kluba poslanika DPS Crne Gore, član Ustavnog odbora, član Odbora za antikorupciju, član Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kao i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Osim svega navedenog kao dugogodišnji član DPS-a obavljao je različite partijske funkcije. Bio je predsjednik Saveta mladih DPS Pljevlja, član OO i IO DPS Pljevlja kao i član Glavnog odbora DPS Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa