Region

Milanović o ambicijama Plenkovića u NATO: Izbori u Hrvatskoj se ne smeju podrediti interesima premijera

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

21:50

Milanović o ambicijama Plenkovića u NATO: Izbori u Hrvatskoj se ne smeju podrediti interesima premijera
Milanović o ambicijama Plenkovića u NATO: Izbori u Hrvatskoj se ne smeju podrediti interesima premijera - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je bitno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava interesima i ambicijama premijera Andreja Plenkovića.

"On živi za to, on živi da se negde preparkira, to je potpuno jasno", rekao je Milanović, komentarišući vesti o Plenkoviću kao potencijalnom kandidatu za novog generalnog sekretara NATO-a.  

Milanović je poručio je da Hrvatska ne sme biti "talac" premijerovih ambicija. 

"Meni je bitno da se izbegne to da se datum izbora prilagođava potrebama predsednika vlade i njegovoj ambiciji da se ubaci u neko visoko međunarodno telo", upozorio je Milanović, izvestila je agencija Hina. 

On je dodao da pozicija šefa NATO-a "nikada nije zamišljena ni funkcionisala kao nešto kreativno i politički važno" i da je u vremenima kriza šef NATO-a medijski prisutniji, ali da će kandidat "morati da se dopadne Vašingtonu i Parizu", kao i da Francuska otvoreno pokazuje da ima problema sa samostalnošću generalnog sekretara Alijanse. 

Kao potencijalni kandidati spominju se još rumunski predsednik Klaus Johanis i estonska premijerka Kaja Kalas. 

Hrvatski predsjednik smatra da bi Johanis mogao biti ozbiljan kandidat jer je Rumunija veća od Hrvatske, duže je u NATO-u i jer je tamo stacionirana elitna američka divizija. 

Milanović je rekao da ne vidi Plenkovića na toj poziciji. 

"Tamo u principu moraš vezati konja gde ti gazda kaže, a Plenkovićeva cela karijera je zabij nož u potkolenicu onom ko ti je pomogao", rekao je Milanović i dodao da "barem jednom pretkomorom srca" podržava da Plenković postane novi šef NATO-a. 

Kako podseća hrvatska agencija, aktuelnom šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu ističe mandat 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u julu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa