Politika

Kabinet Milanovića: Plenkoviću za godinu dana poslato sedam dopisa, odgovora nema

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

12:47

Kabinet Milanovića: Plenkoviću za godinu dana poslato sedam dopisa, odgovora nema
Kabinet Milanovića: Plenkoviću za godinu dana poslato sedam dopisa, odgovora nema - Copyright Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića objavio je pismo koje je šef države uputio premijeru Andreju Plenkoviću još 22. decembra prošle godine, a na koje do danas nije dobijen odgovor niti je, kako navode, "pokazao interes za sastanak i razgovor, čime direktno onemogućava rešavanje problema u oblasti spoljne politike, odbrane i nacionalne bezbednosti i šteti usklađenom delovanju hrvatske državne vlasti".

Podsećaju da je Milanović u proteklih godinu dana Plenkoviću uputio sedam dopisa s ciljem, kako kažu, rešavanja problema u oblasti spoljne politike, odbrane i nacionalne bezbednosti, na koje nije dobijen nijedan odgovor.

U poslednjem dopisu iz decembra prošle godine, Milanović se Plenkoviću na početku obraća sa "poštovani gospodine predsedniče vlade" i obaveštava ga da mu je u skladu sa Ustavom dužnost da brine za redovno i usklađeno delovanje i stabilnost vasti u Hrvatskoj.

Milanović dalje sa zaljenjem konstatuje da spoljna politika, odbrana i nacionalna bezbednost, ne deluju usklađeno, a kao primere je naveo, između ostalog, da vlada u ime države povremeno preuzima određene inicijative i obaveze bez, kako navodi, "našeg prethodnog razgovora i pokušaja zauzimanja zajedničkog stava, što je suprotno našoj ustavnoj obavezi da sarađujemo u oblikovanju i sprovođenju spoljne politike".

Zbog izostanka komunikacije i dogovora, navodi Milanović, ne obavlja se rotacija i popuna upražnjenih mesta šefova diplomatskih i drugih predstavništava Hrvatske u inostranstvu.

Milanović potom upzorava Plenkovića na loše stanje na području odbrane i ukazuje da se Hrvatskoj ne dozvoljava učestvovanje u Misiji Eufor - Altea u BiH u kojoj, kako kaže, učestvuju čak i države koje nisu članice EU.

"Ovakvim pristupom tela Evropske unije tretiraju Republiku Hrvatsku, svoju punopravnu članicu, na neprihvatljiv način i tome se moramo suprotstaviti. Na žalost, po ovom su pitanju takođe izostale konsultacije i dogovor. Kao što sam ukazivao i na poslednjoj sednici Veća za odbranu, ali i u dopisu koji sam Vam poslao 13. oktobra 2022., i ovom Vas prilikom upozoravam na loše stanje na području odbrane", naveo je Milanović u pomenutom dopisu Plenkoviću.

Šef hrvatske države u dopisu govori o lošem stanju ubojnih sredstava u pojedinim segmentima za šta kaže da je kritično i dovodi u pitanje odbrambenu sposobnost Oružanih snaga Hrvatske.

"Na žalost, ne preduzima se ništa da bi se stanje popravilo. Zbog rata u Ukrajini situacija s nabavkom potrebnih sredstava sada je još složenija, jer se rokovi dobavljanja produžavaju, a istovremeno postojećim sredstvima ističu resursi", piše Milanović.

Ukazuje takođe premijeru da u Oružanim snaga Hrvatske postoji čitav niz nepopunjenih komandnih mesta, što, kako navodi, dodatno slabi sposobnost Oružanih snaga.

Podseća ga da je prošlo tri meseca od kada je inicirao Plenkoviću razrešenje direktora Vojne sigurnosno-obaveštajne agencije, nakon čega je i sam direktor dao ostavku, kao i da je, kako navodi, Plenković odbio razrešenje do "imenovanja nove osobe", koju ministar odbrane do danas nije predložio.

"Zbog Vašeg ignorisanja situacije u VSOA-i, nismo još ni započeli razgovor oko imenovanja novog direktora, a direktor u ostavci se zadržava na položaju bez obzira na njegovu odgovornost kao čelnika institucije", naveo je Milanović, uz podsećanje da mu je o svakoj od spomenutih tema pisao ponekad i u više navrata.

Najzad, Milanović Plenkoviću piše da je, uprkos tome što nijednom nije dobio odgovor na poslate dopise, ipak odlučio da mu još jednom predloži sastanak na kome bi, kako kaže, da reše bar neke od spomenutih goručhih problema.

"Mi to, gospodine predsedniče vlade, prvenstveno dugujemo građanima koji su nas izabrali", konstatuje Milanović i dodaje da je otovren za svaki format i termin sastanka koji Plenković predloži.

Komentari (0)

Srbija