Region

Milanović: Bole me kosti od tih narodnjaka, ali ne bih zabranio koncert, pola HDZ sluša tu muziku

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

13:11

Milanović: Bole me kosti od tih narodnjaka, ali ne bih zabranio koncert, pola HDZ sluša tu muziku
Milanović: Bole me kosti od tih narodnjaka, ali ne bih zabranio koncert, pola HDZ sluša tu muziku - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je odluku gradonačelnika Pule Filipa Zorčića o zabrani koncerta narodne muzike u tom gradu i istakao da ne voli tu, kako je rekao, kulturu zabranjivanja, ali ni tu muziku, koja mu ide na živce i od nje ga bole kosti.

Dodao je da bi im dozvolio koncert jer, kaže, publiku imaju, pola HDZ-a sluša tu muziku.

"To se iz ljubavi naziva cajkama. Od srca. Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje. Ja je ne bih branio. Odluka pulskog gradonačelnika je da to ne daju jer će tamo biti cajke", rekao je Milanović.

Podsetio je da je u Puli pre deset i više održan i koncert Marka Perkovića Tompsonai pa su neki isto raspravljali o tome.

"Većinu stvari ja ne bih zabranjivao. Ne volim tu kulturu zabranjivanja. Cajke treba suzbiti svim legalnim sredstvima. Ja bih im dao da imaju koncert. Publiku imaju, pa pola HDZ-a to sluša”, rekao je Milanović, koji je učestvovao na obeležavanju 29. godišnjice Počasno-zaštitne jedinice i Dana vojne kapelanije „Sveti Valentin“ u kasarni „1. hrvatski gardijski zbor“ na Tuškancu.

Podsetimo, uprkos velikom interesovanju publike, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je koncert na kojem je 25. marta u pulskom Domu sportova trebalo da nastupe i poznate regionalne zvezde narodne muzike kao što su Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba, sa obrazloženjem da  "želi da sačuva  identitet građanske, evropske i mediteranske Pule".

Pored Bekute i Kojića na koncertu je trebalo da budu i Duško Kuliš i Zorana Mićanović. Koncert je organizovala organizacija Hiljadarka, koja je za to s gradskom firmom Pula sport već dogovorila zakup dvorane za 25. marta, ali kada je za to saznao gradonačelnik Zoričić -  sve je otkazano, prenosi Glas Istre.

"Iako je celi tim Hiljadarke bio jako entuzijastičan za ovaj koncert, nismo mogli da promennimo odluku gradonačelnika Pule, gospodina Filipa Zoričića, koji je odlučio da u javnim prostorima neće biti turbo-folk muzike", rekli su iz organizacije.

Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio koncert narodne muzike u tom gradu, organizatori su najavili da će koncert biti održan u Osijeku, ali je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić (HDZ) poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

"Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi", napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa