Region

Veće srpske nacionalne manjine u Istri: Zabranjivati se može samo po zakonu, a ne po osobnom ukusu

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

23:08

Veće srpske nacionalne manjine u Istri: Zabranjivati se može samo po zakonu, a ne po osobnom ukusu
Veće srpske nacionalne manjine u Istri: Zabranjivati se može samo po zakonu, a ne po osobnom ukusu - Copyright Prinskrin/Youtube/Hrvatska radiotelevizija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veće srpske nacionalne manjine u Istri osudilo je danas potupak gradonačenika Pule Filipa Zorčića, koji je zabranio koncert srpskih folk pevača u tom gradu, zakazan za 25. mart.

Organizatori koncerta, na kojem je trebalo da pevaju Dragan Kojić, Ana Bekuta, Duško Kuliš i Zorana Mićanović, rekli su da im je prvi čovek Pule ne samo zabranio koncert već ih je i brutalno vređao i povao "srpsku majku".

"U ime Vijeća Srpske nacionalne manjine Istarske županije, u ime građana i građanki Pule koji vole srpsku narodnu muziku, a i u ime svih koji drže da se zabranjivati može samo po zakonu, a ne po osobnim preferencijama i ukusu, osuđujem postupak gradonačelnika Pule", navodi se u saopštenju koje je potpisao Miloš Bajić, predsednik Vijeća.

On je istakao da je Zorčičeva zabrana neukusna i licemerna.

"To je potez osobe koja šteti ovom gradu i ovoj Istri, i upravo je to neistinito i krajnje vještačko razdvajanje Mediterana od Balkana. U političkom pak smislu, zabrana je školski primjer zloćudne politike nesnošljivosti, posve suprotstavljene onome što gradonačelnik naziva 'građanskom, europskom i mediteranskom Pulom'", dodaje se u saopštenju. 

Bajić je izrazio očekivanje da će usprkos negrađanskom gradonačelniku u Puli biti mesta za sve osim za isključivost, cenzuru i zabranu, te da će umetnici Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba, vrsni izvođači narodne muzike, u njemu dobiti svoju priliku.

Prethodno je direktor projekta "Hiljadarka", koji je organizator ovog koncerta, Mario Cindori je u saopštenju teško optužio gradonačelnika Pule da mu je preko telefona pretio i, kako je naveo, "psovao srpsku majku", kao i da je rekao da "ne želi srpsko smeće u svom gradu".

Iz projekta "Hiljadarke" saopšteno je da izražavaju neizmerno žaljenje zbog toga što je jedna vesela i tradicionalna zabavna, estradna priča mora da dobije ovakav epilog, ali da radi istinitog informisanja javnosti, ne žele, kažu, ništa da sakrivaju.

Precizirajući da je ugovor bio potpisan i da su obavljene sve pripreme, Cindori je naveo: "Na dan kad smo Pulu oblepili plakatama, oko 21 sat navečer, zvao nas je uplašeni direktor pulske sportske dvorane, gospodin Mario Peruško i rekao da je upravo dobio poziv od besnog gradonačelnika Filipa Zoričića koji mu je doslovno naredio da bez obzira na ugovor, odmah otkaže taj koncert jer gradonačelnik ne želi, citiram, 'srpska smeća' u svom gradu".

On je dodao da je i lično telefonom kontaktirao gradonačelnika, koji je, kad je čuo s kime razgovora, sasuo svu salvu uvreda. 

Kada mu je u jednom trenutku počeo na najbrutalniji način "psovati mater", prekinuo je telefonski razgovor.

"Celi taj razgovor slušale su četiri osobe na spikerfonu koje su sa mnom bile u restoranu, a koje će isto posvedočiti na sudu u tužbi koju upravo podiže naš advokat Srđan Simić iz Pule", kaže Cindori, koji se još jednom izvinio u ime celog tima Hiljadarke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa