Region

Od bure u regionu do "bez oduševljenja, molim": Kako analitičari tumače Milanovićevu izjavu o "otetom Kosovu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

20:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Kosovo je oteto od Srbije, to smo uradili mi i međunarodna zajednica" - izjava je hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koja je izazvala pravu buru u medijima u Hrvatskoj i regionu. Poznat od ranije kao političar koji "nema dlake na jeziku", Milanović je još jednom zbog svojih reči došao u sukob sa političkim neistomišljenicima, a iako su pojedini srpski političari naveli da je izgovorena istina, analitičari ocenjuju da se ovde ne vide iskoraci prema Srbiji, ali i da su njegove izjave vrlo kontradiktorne, te da je sve što radi već u ovom trenutku predizborna kampanja.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosove, nego celog koncepta", rekao je Milanović u Petrinji na ispraćaju novog kontigenta hrvatske vojske u misiju NATO u Litvaniji.

Između ostalog, Milanović je pomenuo i sličnosti između Kosova i Krima, rekavši da "više nikada neće biti deo Ukrajine", a eksplozivnom brzinom izjava je dospela na naslovne strane i srpskih i hrvatskih medija. Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da Milanović "ide iz blata u glib, iz lošeg u gore", a pojedini zapadni mediji čak su ga po pitanju retorike oko Ukrajine uporedili sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Nekoliko dana kasnije Milanović je pokušao da objasni izjavu o "otetom" Kosovu, pa je srpskim tabloidima poručio "bez oduševljenja, molim", istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini i naveo da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne "prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad tad morati da prizna Kosovo".

profimedia

 

Milanović je, podsetimo, u prethodnom periodu u više navrata skretao pažnju na sebe, što sukobima sa premijerom, što izjavama koje se tiču politike u regionu, a gotovo svaki njegov nastup izazvao je burne reakcije koje su se prelivale i preko granica Hrvatske. Baš zbog toga profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović za Euronews Srbija kaže da je "davno odustao od interpretiranja Milanovićevih izjava jer ih ima previše".

"Idu u svim mogućim pravcima, često su kontradiktorne. Moje razumevanje je da je on to rekao onako, na brzinu, možda čak i nesvestan toga kakve će posledice možda izazvati. Ja je ne bih ni uzimao suviše ozbiljno", rekao je Jović.

"Predsednik s karakterom"

Milanović je na mesto predsednika izabran kao kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske, pridružene članice Evropske partije socijalista. Lider SDP je bio u tri navrata, a partiju je, prema ustavnoj obavezi, napustio nakon što je 2020. godine u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio Kolindu Grabar Kitarović. 

"Predsednik s karakterom" bio je slogan njegove kampanje, podseća Paulina Janusz, konsultantkinja za politički marketing. A upravo taj "karakter" došao je do izražaja i u ovom poslednjem razgovoru sa medijima u Petrinji.

"Kad pogledamo ceo događaj, on je u Petrinji davao izjave 45 minuta. Govorio je zaista o svemu i svačemu. Delom o ratu u Ukrajini, ali i o pitanju korupcije u HDZ. Tako da je to nešto sasvim već uobičajeno. Predsednik svaki javni događaj iskoristi da malo izvređa političke protivnike, a malo da govori na teme koje su mu bliske. Pogotovo taj njegov odnos prema ratu u Ukrajini. On jako puno govori u poslednje vreme na tu temu. Drži se vrlo koherentne komunikacijske strategije. Malo kopira Viktora Orbana, svog velikog prijatelja", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews

Janusz ističe i da MIlanović samo traži argumente kako da obrazloži to da je protiv isporuke oružja Ukrajini i obuke Ukrajinaca na teritoriji Hrvatske. Napominje i da se ne sme zaboraviti da je on rekao da podržava Kosovo, kakav god bio način na koji je Kosovo steklo tu nezavisnost. "Dakle, tu nema nikakvih iskoraka prema Srbiji", navela je ona.

I Jović ističe da ovde nije reč ni o kakvoj "istorijskoj izjavi", te da je ne bi uzimao suviše ozbiljno.

"Znam da će biti, već jeste, prilično interpretirana u Srbiji, ali iz nje se ne može zaključiti da je Hrvatska promenila svoju politiku. Prava promena bi bila kad bi Hrvatska otpriznala Kosovo, što se naravno neće dogoditi", rekao je on.

Posledice Milanovićevih izjava

A kada je reč o tome kakve bi posledice Milanovićeva izjava mogla da ima za odnose Srbije i Hrvatske, Jović ističe da će biti nekoliko pozitivnih komentara u Srbiji, da Hrvatska više ne govori isključivo priču koja odgovara samo Albancima, nego je spremna da izjavi i nešto što je naknadno priznanje pozicije Srbije.

"U tom smislu može imati pozivitnog efekta. Mislim da na stvarnu poltikku Hrvatske neće imati ozbiljnog uticaja. Čini mi se da to što su HDZ i vlada odmah kontrirali onome što je Milanović rekao, kao kritiku koju doživljana u nizu zapadnih zemalja, može imati mali učinak", rekao je on.

Podsetimo, za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina". Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

Euronews

Međutim, zastupnik u hrvatskom Saboru Nino Raspudić veruje da izjave Milanovića neće doneti neke posledice za Hrvatsku.

"Nema šta za Hrvatsku da bude nezgodno. Hrvatska je svoje ciljeve ostvarila. Punopravna je članica EU i NATO, tako da, nemamo mi potrebu nikome dokazivati pravovernost. Ali smatram da bi bilo dobro da i predsednik Milanović razjasni svoje stavove po tim temama, jer ovako ostaje nesjasno, da li je to njegovo kategorično stanovište, ili nešto što govori hipotetički iz perspektive kako bi Rusija mogla braniti svoje pretenzije, pa onda Plenković i njemu skloni medijski akteri to koriste za diskreditaciju Milanovića. Dakle, smatram da bi to trebalo pitati njega da pojasni stavove po tom pitanju", rekao je on.

Hrvatska javnost je donekle navikla na ovu vrstu izjava i to sigurno nije udarna vest u dnevnicima u Hrvatskoj, pošto ljudi prosto znaju da Mlanović nedeljno govori nešto slično, napominje Janusz. 

"Kako god okrenemo, već dve godine kako je Zoran Milanović postao predsednik Hrvatske, on je najpopularniji političar u Hrvatskoj. Ja sam sigurna da će on 2024. godine, kada će verovatno tražiti drugi mandat, da će pobediti. Da je ono što on radi u ovom trenutku već predizborna kampanja. To je proračunato, on je izgradio svoj brend koji mislim da na nekom nivou treba Hrvatskoj, jer ovde i opozicija i vlast komuniciraju na slične teme. Ljudima fali neki političar koji će igrati na emocije i dobili su Zorana Milanovića", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa