Region

Plenković ponovio podršku Prištini za članstvo u međunarodnim organizacijama

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

16:04

Plenković ponovio podršku Prištini za članstvo u međunarodnim organizacijama
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Andrej Plenković ponovio je podršku Prištini u svim forumima, s naglaskom na članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u EU i  Savetu Evrope, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Plenković je to rekao tokom susreta sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore u kosovskoj vladi Donikom Gervalom Švarc.

Gervalu Švarc koja boravi u prvoj poseti Zagrebu primili su danas odvojeno Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Plenković je, navodi se, pozdravio zahtev koji je Priština podnela za članstvo u EU i ponovi opodršku viznoj liberalicaciji.

U razgovoru je bilo reči i o unapređenju položaja hrvatske zajednice na Kosovu. Jandroković je, saopšteno je iz Sabora, ponovio da "Hrvatska, kao pouzdani partner, dosledno zagovara pristupanje Kosova članstvu međunarodnih i regionalnih organizacija". 

U vezi dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Jandroković je izrazio nadu da će prihvatanje predloga Evropske unije na kraju dovesti do stvaranja uslova za trajnu stabilizaciju odnosa između, kako je naveo, "dveju država, što bi doprinelo dugoročnoj stabilnosti čitave regije te njenoj evropskoj perspektivi".

Komentari (0)

Evropa