Region

Španski ministar spoljnih poslova u Albaniji: Među temama i odnosi između Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

16:01

Španski ministar spoljnih poslova u Albaniji: Među temama i odnosi između Beograda i Prištine
Španski ministar spoljnih poslova u Albaniji: Među temama i odnosi između Beograda i Prištine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka zatražila je danas u Tirani od španskog kolege Hosea Manuela Albaresa veću posvećenost zemalja Evropske unije članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Albares, koji je u poseti Albaniji, na konferenciji za medije u Tirani rekao je da su razgovarali, između ostalog, i o odnosima između Beograda i Prištine ne iznoseći više pojedinosti o tome. 
Albanija i Španija potpisale su i memorandum o saradnji u cilju bolje koordinacije u procesu evropskih integracija Albanije. 

"Tokom španskog predsedavanja Evropskom unijom, podržaćemo napredak Albanije u procesu članstva u EU i ta podrška će biti velika u toku šest meseci našeg predsedavanja. Odnos Albanije i celog Balkana sa Evropskom unijom, teme su o kojima sam razgovara sa ministarkom", rekao je španski ministar, najavivši i satanak između premijera Albanije i Španije. 

Albares je dodao da će upoznati i albanskog premijera Edija Ramu o tome kako će za vreme španskog predsedavanja Evropskom unijom biti organizovana podrška Albaniji. 

Poseta španskog ministra je uoči preuzimanja njenog predsedavanja Evropskom unijom i veoma je značajna, istakla je albanska ministarka Olta Džačka. 

"Ova poseta je dokaz posebne pažnje koju Španija poklanja našoj zemlji i regionu. Ministar Albares nam je predstavio glavne stavove španskog predsedavanja. Delimo isto mišljenje, da proširenje nije samo instrument EU, već je sama suština Unije. Obavestila sam kolegu Albaresa o napretku Albanije u procesu integracije. Do kraja 2023 godine. Albanija planira da završi proces skrininga za sva poglavlja pregovaračke grupe", rekla je albanska šefica diplomatije nakon sastanka. 

Ona je deo izlaganja posvetila i kosovskom problemu, rekavši novinarima da je na sastanku razgovarano i o Kosovu koje, po njenim rečima, dobija poseban značaj jer je "osnovna karika za stabilnost i bezbednost Balkana".

"Albanija je zahvalna na posvećenosti Evropske unije i naših američkih partnera da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Nadamo se da će sporazum biti sproveden u najkraćem mogućem roku, jer bi to veoma pozitivno uticalo na stabilnost, ali i na regionalnu saradnju i sigurno će otvoriti novu perspektivu za konačno rešenje između Kosova i Srbije", rekla je Džačka.

"Smatramo da je u najboljem interesu regiona i same Evropske unije da imamo najširi i najkonstruktivniji stav oko Kosova, uključujući njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se izbegla izolacija koja bi imala posledice ne samo za Kosovo već i za sve nas“, rekla je ona.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. 
 

Komentari (0)

Evropa