Region

Stipendija za devojčicu koju je tim Republike Srpske spasio iz ruševina u Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

15:01

Stipendija za devojčicu koju je tim Republike Srpske spasio iz ruševina u Turskoj
Stipendija za devojčicu koju je tim Republike Srpske spasio iz ruševina u Turskoj - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Devojčica Irmak Bajrak (12), koju je tim iz Republike Srpske spasao iz ruševina razornog zemljotresa u Turskoj, je dobro i uskoro će posetiti Srpsku, koja će joj obezbediti stipendiju za njeno kompletno školovanje, rekao za banjalučki Glas Srpske vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je u Turskoj primio zahvalnicu od predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana za sve zasluge koje je tim iz Srpske uložio da bi pomogao turskom narodu nakon razornog zemljotresa.

Tokom boravka u Turskoj Novitović se raspitao kako je Irmak, nad kojom je starateljstvo preuzeo njen ujak, i pokušao je da sa njom stupi u kontakt.

"Uspostavili smo kontakt sa njenim ujakom. On je preuzeo brigu i staranje o dvanaestogodišnjoj devojčici. Ona je dobro. Uz pomoć turskih kolega koristim ovo vreme u Turskoj da stupim u kontakt i razgovaram sa njom putem telefona. Nadam se da ću i uspeti u tome u toku dana", naveo je Novitović.

Želja Republičke uprave civilne zaštite, navodi Novitović, je da Irmak uskoro poseti Srpsku i da njen domaćin tom prilikom bude predsednik Republike Milorad Dodik.

"Pregovaramo i o tome šta možemo da učinimo da obezbedimo sredstva za njeno kompletno školovanje. Sve te stvari i komunikacija otežano idu, zbog cele situacije u Turskoj, posebno u regionu koji je pogodio razoran zemljotres. Ne znam kompletnu situaciju u vezi sa njenom porodicom, odnosno ko je sve od članova stradao u razornom zemljotresu tog kobnog februara", naveo je Novitović.

Podsetio je da su se članovi tima, kako su i najavili, već odrekli dela dnevnica u korist spasene devojčice, koji bi uskoro trebalo da bude uplaćen na račun njenih najbližih.

Devojčica Irmak Bajrak u zemljotresu je izgubila roditelje, a akcija njenog spasavanja trajala je četiri sata.

Pripadnik spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Jovanović rekao je tada da je tim od 30 članova dobio svoju nagradu time što je učestvovao u spasavanju jednog života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa