Region

Poplave zbog obilnih padavina: Izlila se reka Una u BiH, vanredno i u delu Hrvatske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet, RTRS

15/05/2023

-

15:39

Poplave zbog obilnih padavina: Izlila se reka Una u BiH, vanredno i u delu Hrvatske
Poplave zbog obilnih padavina: Izlila se reka Una u BiH, vanredno i u delu Hrvatske - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine izazvale su izlivanje reka i poplave u Bosni i Hercegovini. Izlile su se reke Una, Sana, Vojskova i Japra i njihove pritoke. Zbog rasta vodostaja na rekama Una i Zrmanje u delovima Hrvatske uvedene su vanredne mere odbrane od poplave.

Reka Una izlila se iz korita u Nacionalnom parku, jake kiše izazivaju bujične poplave, a velike količine vode slivaju se sa okolnih brda u niže delove i preko saobraćajnica, saopšteno je iz Nacionalnog parka "Una".

U saopštenju se navodi da su zbog izlivanja reke Une iz korita za posetioce zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku, prenosi Srna.

U mestu Donji Petrovići na području opštine Krupa na Uni rečica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik - Petrovići - Bušević, rekao je načelnik te opštine Mladen Kljajić, prenose Nezavisne novine.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na tom putnom pravcu otežan.

Zbog obilnih padavina poplave su pogodile srpsko povratničko selo Jelašinovci kod Sanskog Mosta, prenosi RTRS.

Vodostaj Une i Sane i dalje raste

Vodostaj reke Une jutros je 450 centimetara i za dva metra veći je nego juče u 17 časova, prenosi Srna. U porastu je i vodostaj Sane, koji je 480 cenitmetara, za 60 više od sinoć u 20 časova kada su uključene prepumpne stanice, podaci su iz lokalnog Centra za obaveštavanje.

U više naselja zaplavljeni su objekti, a izlivanje vode izazvalo je i probleme u saobraćaju.

Zbog izlivanja reke Japre na kolovoz u Suhači sinoć je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Blagaj-Japra.

Saobraćaj je od jutros obustavljen u naselju Urije prema gradskoj deponiji zbog izlivanja reke Sane.

Iz korita su se izlile reke Vojskova i Japra i njihove pritoke. U protekla 24 sata palo je 62 litra kiše po metru kvadratnom. 

Vode Srpske: Vodostaji reka u porastu, stabilnije samo u slivu Trebišnjice

Zbog učestalih padavina u proteklih nekoliko dana došlo je do porasta vodostaja reka u Republici Srpskoj, a stabilnije je samo u slivu Trebišnjice, saopšteno je danas iz Voda Srpske.

Vodostaj reke Une na području Novog Grada dostigao je kotu redovne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg rasta. Zabeležen je porast vodostaja reka Sane, Miloševice i Gomjenice na području Prijedora sa tendencijom daljeg rasta.

U porastu su i vodostaji ostalih većih reka na području Republike Srpske – Vrbas, Vrbanja, Bosna, Ukrina, Usora, Lim, Drina, Sava, Neretva, navodi se u soapštenju.

U slivu reke Trebišnjice situacija je danas stabilnija.

S obzirom na to da se u narednim danima očekuje nastavak padavina u svim predelima Republike Srpske, neophodan je oprez od mogućeg izlivanja reka, posebno bujičnih vodotoka.

Poseban oprez neophodan je u slivu reke Miloševice na području Prijedora.

U delovima Hrvatske uvedene vanredne mere odbrane od poplave

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske za karlovačku regiju danas je izdao narandžasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, s količinom padavina većom od 80 mm po kvadratnom metru, a Glavni centar za odbranu od poplave najavio je za četvrtak proglašavanje vanrednih mera odbrane od poplava.

Prema hidrološkoj prognozi, vodostaj Kupe u Karlovcu mogao bi u četvrtak biti 784 centimetra, a Korane 757, što je porast od 134 centimetra.

Vodostaj Kupe danas u podne bio je devet centimetara viši nego dva sata ranije i iznosio je 650 centimetara, a prema hidrološkoj prognozi Glavnog centra za odbranu od poplave, očekuje se da će u četvrtak iznositi 784 centimetra.

Na području Hrvatske Kostajnice jutros su uvedene vanredne mere odbrane od poplave, nakon što je jutros u 8 sati nivo Une na toj vodomernoj stanici iznosio +383 centimetra, saopštio je Direktorat civilne zaštite.

Zbog porasta vodostaja reke Save, koja je u 7 sati kod Jasenovca dostigla 688 centimetara, u pripremi su redovne mere odbrane od poplava. Kako se navodi, Sava ne može da prihvati svu vodu Une, čiji vodostaj raste u celom toku reke, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

U Gračacu je za 24 sata palo 245.4 litra kiše po metru kvadratnom. Voda se, kako je saopšteno, trenutno povlači, ali je načinjena velika materijalna štetu.

Iz Civilne zaštite Zadarske županije saopšteno je danas da je vodostaj reke Zrmanje u Obrovcu prešao je istorijski nivo i još uvek raste te da su zbog toga Hrvatske vode proglasile vanrednu situaciju.

Evakuisano je 13 osoba, a posle potrage je nađena živa i osoba koja se vodila kao nestala, potvrdio je Štab Civilne zaštite Svim građanima koji zbog vode ne mogu da izađu iz svojih kuća pomoć u snabdevanju i eventualnom hitnom prevozu pružiće vatrogasci i Hrvatska gorska služba sasavanja (HGSS), rekao je Hini zvaničnik HGSS Josip Brozičević.

On je naveo da su danas na terenu 23 spasioca iz četiri stanice HGSS - iz Zadra, Gospića, Šibenika i Splita, ali da od jutros nema novih poziva za pomoć ni u Gračacu ni u Obrovcu. 

Načelnik Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković rekao je da je u Obrovcu poplavljen deo starog gradskog jezgra, prizemlje opštinske zgrade i pojedini poslovni prostori, ali da zasad nisu poplavljeni stambeni objekti. 

Sve operativne snage na čelu s vatrogasnim jedinicama Civilne zaštite Obrovca i predstavnicima Civilne zaštite Zadarske županije sa meštanima ulažu maksimalne napore u odbrani od poplave.

"Vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i Crvenoga krsta i dalje rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu", kazao je Vicković i istakao da će se, bude li šteta u visini zakonskog minimuma, proglasiti elementarna nepogoda.

Zbog poplave nastava je otkazana u srednjoj školi u Obrovcu.

Plenković najavio pomoć vlade u saniranju posledica štete od poplava

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je pomoć vlade u saniranju posledica poplava.

On je saopštio da je danas razgovarao sa županom Virovitičko-podravske i Zadarske županije, Igorom Androvićem i Božidarom Longinom o posledicama poplava.

"Sistem domovinske sigurnosti i civilne zaštite preduzima sve potrebne radnje radi zaštite stanovništva", napisao je Plenković na Tviteru.

Komentari (0)

Evropa